• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritike Tadiću zbog posjete Banjaluci

Bošnjački i hrvatski lideri kritikovali su posjetu i izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banjaluci.

 Kritike Tadiću zbog posjete Banjaluci Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića kojim je u Banjaluci "grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje".

Silajdžić ocjenjuje da je Tadić otišao tako daleko da tvrdi kako je "Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH" iako su te osnove potvrđene još 1992. godine.

"Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom UN-a i drugim normama međunarodnog prava, koje Srbija u slučaju BiH kontinuirano krši - od agresije na našu zemlju do  izjava Borisa Tadića", ističe Silajdžić.

On smatra da je spomenuta Tadićeva tvrdnja samo nastavak nelegitimnih stavova Srbije da je ta zemlja "garant Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Socijaldemokratska partija BiH optužila je predsjednika Srbije Borisa Tadića da nastavlja politiku Slobodana Miloševića.

SDP je reagovala nakon što je Tadić tokom posjete Banjaluci osporio odluke visokog predstavnika u BiH pozivajući se na princip legitimiteta.

Povodom Tadićeve posjete Banjaluci, SDP ocjenjuje da je Tadić time pribjegao "istom onom principu koji je Slobodan Milošević koristio kao osnov za rušenje Jugoslavije, etničko čišćenje i genocid".

"Tadić, koji tvrdi da nije sljedbenik Miloševićeve politike, vrlo dobro zna da u 21. vijeku legitimitet bez legaliteta ne postoji", navodi ta stranka.

SDP je kritikovala zvaničan stav Srbije koji je Tadić juče iznio u Banjaluci "okružen samo srpskim političkim predstavnicima iz BiH", a prema kojem Srbija ne prihvata odluku visokog predstavnika Valentina Incka da poništi sporne zaključke i tako zaštiti Dejtonski sporazum.

"Uprkos tome, Tadić inisitira na branjenju nelegalnih i protivustavnih zaključka Narodne skupštine RS i time dovodi u pitanje Dejtonski sporazum", smatraju u toj partiji.

SDP je još navela da se Dejtonski sporazum pogrešno interpretira "I u netačnoj tvrdnji da je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ujedno i garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Ta stranka dodaje da "suverenitet i teritorijalni integritet BiH nemaju nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom, pošto su izboreni prije njega, a pogotovo nisu nikako povezani sa bilo čime što Srbija hoće, želi ili radi".

"Dakle, BiH je bila suverena i nezavisna i onda kada je Srbija radila sve da to silom spriječi kao što je to i sada", saopštila je SDP, stranka čiji je predsjednik Zlatko Lagumdžija.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske  Šefket Hafizović kritikovao je predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog toga što se u Banjaluci sastao samo sa predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka.

"RS nije kolonija Srbije, u koju njen predsjednik može dolaziti kako hoće i kada hoće, i diskriminisati koga hoće", izjavio je Hafiziović za Dnevni avaz.

On je postavio pitanje "odakle Tadiću pravo da traži da o unutrašnjim pitanjima uređenja entiteta, a time i države BiH, razgovara samo s predstavnicima jednog naroda i tako diskriminiše predstavnike Bošnjaka i Hrvata koji ovde žive".

I predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije i Socijaldemokrata (SDA-SDP) u NSRS, Ramiz Salkić Tadićevu posjetu smatra "providnom igrom".

"Jasno je kao dan da je Skupština RS upravo uz blagoslov Srbije usvojila zaključke za koje je znala da će ih visoki predstavnik suspendovati. Sada Tadić dolazi da, kako sam čuo, ubjeđuje predstavnike srpskih parlamentarnih stranaka da ne upotrebljavaju svoj tzv. plan B, odnosno da ne idu ka referendumu. To je čist politički šverc", izjavio je Salkić za Dnevni avaz.

Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegov nastup u Banjaluci, član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocjenjuje kao klasično nacionalističko miješanje u unutarnje poslove BiH, prenijela je Feni Komšićeva portparolka Irena Kljajić.

Time je Tadić samo potvrdio da nije daleko odmakao od planova Srpske akademije nauka i umetnosti i projekta velike Srbije, navela je Kljajić Komšićevu poruku.

Član Predsjedništva Komšić dalje smatra da Tadićevo sazivanje "srpskih lidera" u Banjaluci, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Incka o poništenju zaključaka Narodne skupštine RS, govori u prilog ovoj tezi.

(MONDO/Agencije, foto: Slobodna Evropa)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE