• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodostaji opadaju, vanredno u Brčkom i Derventi

Autor mondo.ba

Vodostaji rijeka uglavnom opadaju i za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja, osim u Derventi gdje je proglašena vanredna odbrana od poplava zbog veoma visokog vodostaja rijeke Ukrine. Vanredno i u Brčko distriktu.

 Vodostaji opadaju, vanredno u Brčkom i Derventi Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se stanje u gradu polako stabilizuje, a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u padu i za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

"Bez velikih količina padavina mislim da u gradu nema opasnosti, a vremenske prognoze koje imamo, govore da bi moglo biti samo slabijih padavina", rekao je gradonačelnik koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gavranović je naglasio da su sve gradske strukture aktivirane na povlačenju vode koje ima još u nekim objektima u Debeljacima, a nakon toga i da krenu u čišćenje javnih površina i saobraćajnica i odvoz smeća koje je bujuica donijela.

Gradonačelnik Banjaluke je naglasio da je stanje sa branom Bočac stabilno, a da količina vode koja se ispušta ne može značajno da podigne nivo Vrbasa.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite su saopštili da je vodostaj Vrbasa u blagom padu, ali je i dalje iznad kote vanredne odbrane od poplava. Na području Bnajaluke evidentirano je oko 250 zaplavljenih objekata, više uništenih i oštećenih lokalnih puteva i ulica, te 12 aktiviranih klizišta.

U banjalučkom naselju Česma uvedeno je dežurstvo na nasipu i angažovano oko 20 pumpi za ispumpavanje vode.

Za danas je predviđeno upućivanje na teren komisija za procjenu štete, a dat je i nalog Domu zdravlja i firmi "Eko bel" za izradu plana dezinfekcije objektata.

U Čelincu voda se povlači, a rijeke Vrbanja, Ukrina i Jošavka su se vratile u korita. Srušeno je sedam manjih mostova i poplavljeno oko 300 domaćinstava.

Zbog pogoršanja situacije na poplavljenom području u južnom dijelu Brčko distrikta jutros je lokalna Vlada proglasila stanje elementarne nepogode.

Na vanrednoj sjednici Vlade rečeno je da je trenutno najkritičnije stanje u podmajevičkom području distrikta, odnosno na području Štrepaca i Gornjeg Zovika, gdje je voda srušila nekoliko manjih mostova, a nova klizišta u ovim mjestima i na prostoru Islamovca i Rašljana, ugrožavaju kuće i putne komunikacije.

"U naselju Berkovac vodena bujica odnijela je jednu kuću, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Već je počeo i prijem stanovništva iz ugroženog područja u alternativni smještaj u Brčkom", potvrdio je šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Uroš Vojnović.

Vojnović je rekao da opasnost od poplava ponovo prijeti i Vučilovcu, pošto je savski nasip "otvoren" na ulazu u naseljeni dio tog sela, gdje se gradi nova ustava.

"Nivo Save porastao je za više od dva metra i iz časa u čas raste u prosjeku oko 10 centimetara", napomenuo je Vojnović.

Poplava ugrožava i sva sela u slivu rijeke Tinje, gdje su lokalni putevi presječeni na nekoliko mjesta.

"Do Bijele i Gornje Skakave može se doći samo čamcima", rekao je Vojnović.

Vlada je ponovo angažovala sve potrebne resurse prema planu odbrane od poplava, što uključuje i sva preduzeća koja su izvodila interventne radove na sanaciji poplavljenog područja u majskim poplavama.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je za Anadoliju da je situacija u FBiH najteža na području Tuzlanskog kantona.

“Najteža je situacija u Srebreniku, Lukavcu, Gračanici i Zenici. Nema eskalacije vodostaja na poplavljenim područjima. Vodostaji su u stagnaciji. Na rijeci Spreči vodostaj je iznosio 5,5 metara i bio je veći nego u maju ove godine. Vodostaj na rijeci Tinji je takođe, bio veći. Ali sada su vodostaji u stagnaciji. Prema posljednjim procjenama, očekuju se i manje padavine. Nemamo životno ugroženog stanovništva”, istakao je Solak.

Na području Semberije situacija se postepeno stabilizuje nakon obilnih padavina koje su izazvale plavljenje u nekoliko naselja, ali je i dalje najteže u Novoj Janji i Janji, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

"U ovom naseljima poplavljeno je stotinjak kuća, a u pedesetak je ušla voda, koja više ne dolazi i ne širi se. Na terenu u Janji su pripadnici Civilne zaštite kako bi utvrdili šta je trenutno najpotrebnije u ovom dijelu Semberije i šta bi bili prioritetni koraci za dalje postupanje", rekao je Mićić.

On je rekao da se ne očekuju velike padavine, ali realnu opasnost predstvaljaju rijeke koje su ugrozile Semberiju u majskim poplavama.

"Nivo rijeke Drine neće se značajnije povećavati, a i da se to desi na Orlovom polju, `Vode Srpske` su napravile dio obezbjeđenja. Realna opasnost je rijeka Sava i nasip na Visoču, ali i tamo se nalaze predstavnici `Voda` i Civilne zaštite", rekao je Mićić.

On kaže da rijeka Sava raste oko 10 centimetara na sat, ali da je i dalje za dva metra manji vodostaj od nivoa redovne odbrane od poplava.

Na ovom dijelu organizovana su zajednička dežurstva predstavnika "Voda Srpske" i Civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 časa porastao je sa 120 na 320 centimetara, ali je i dalje metar ispod kritične tačke. Draško Đenadija iz Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora rekao je da je u opadanju vodostaj ove rijeke uzvodno u susjednom Sanskom Mostu, te se očekuje opadanje njenog nivoa i u Prijedoru.

"I ostali manji vodotoci su u padu. Juče je bilo bujanja rječice Miloševice i bila je na granici da se izlije iz korita, ali je kiša stala, pa se voda povukla", rekao je Đenadija Srni.

On je dodao da za sada u Prijedoru nema ugroženih objekata i da su prognoze zasad povoljne, ali da se situacija u kontinuitetu prati i da je Civilna zaštita sprema reagovati ako se stanje pogorša.

Vodostaj rijeke Bosne izmjeren u 7.00 časova na području Doboja iznosio je 4,3 metara rečeno je Srni u područnom Operativno-komunikativnom centru. Vodostaj je za 130 centimetara viši od kote redovne i samo 20 centimetara ispod kote vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj na području Doboja izmjeren sinoć u 23.00 časa iznosio je 3,95 metara. Redovna visina kote od odbrane poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450.

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči je 320 centimetara i u stagnaciji je, potvrdio je samostalni stručni saradnik u opštini Modriča za Civilnu zaštitu Željko Terzić.

Terzić je potvrdio da se noćas Bosna izlila na prostoru mjesnih zajednica Koprivna i Vranjak, gdje je jedna kuća poplavljena i 30 zaplavljeno.

U Derventi je jutros proglašena vanredna odbrana od poplava zbog veoma visokog vodostaja rijeke Ukrine. Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Derventa Dragoljub Kukić izjavio je Srni da je izmjereni vodostaj rijeke u 8.00 časova iznosio 4,55 metara i da postoji mogućnost da dostigne vodostaj od 4,80 koliko je izmjereno tokom majskih poplava.

"Stanje je loše. Najkritičnije je u naselju Jasenci gdje smo tokom noći evakuisali 10 ljudi, dok je dio njih za sada odbio da napusti svoje kuće. Očekujemo i informacije iz Turskih Lužana i ostalih dijelova naselja uz rijeku Ukrinu", rekao je Kikuć.

Navodeći da problem predstavlja prelijevanje Agićkog kanala, koji prijeti da ugrozi naselja s lijeve obale rijeke Ukrine, ali i dio industrijske zone, Kukić je dodao da su ljudi na terenu, da je angažovana mehanizacija i da je u toku punjenje vreća.

Na više mjesta u prekidu je dionica puta koja spaja Derventu sa susjednim opštinama Prnjavor, Brod i Modriča.

Na području opštine Zvornik rijeka Sapna se povukla u svoje korito i stanje se stabilizuje.

Voda iz poplavljenih kuća u naselju Ekonomija se takođe povukla. Stanje se stabilizuje u opštinama Lopare, Kotor Varoš, Kozarska Dubiae, Kostajnica, Prnjavor i Teslić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE