• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeke se povlače, slijedi sanacija i popis štete

Autori mondo.ba Autori Agencije

Nakon višednevnih padavina, situacija u poplavljenim područjima se polako stabilizuje. Sada predstoji sanacija oštećenih područja i posao na otklanjanju posljedica poplava, kao i popis štete.

Stanje na području opštine Srbac stabilno je nakon poplava, a u korito se povukla i rijeka Vrbas iz naselja Kukulje i Lilić, rekao je Srni načelnik opštinskog Štaba Civilne zaštite Borivoje Vrsajković.

"Bujične vode su protunjale i danas je stanje stabilno, a u korito se u naseljima Kukulje i Lilić povukao i Vrbas. U gornjem dijelu, blizu ušća u Savu Vrbas se još izliva pa se pod vodom nalazi nekoliko stotina hektara oranica, seosko groblje i pravoslavni hram", naveo je Vrsajković.

Vrsajković je rekao da se do sada zna da je oko 150 domaćinstava u srbačkoj opštini bilo poplavljeno, a voda je ušla u 20 kuća.

U Semberiji se postepeno stabilizuje situacija nakon obilnih padavina i poplava koje su zahvatile nekoliko naselja, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.


"Nema više izlivanja rijeka Janja i Lukavac. Obje su se povukle u korita. Imamo još zaplavljenih kuća u Novoj i Staroj Janji, ali više ne prijeti opasnost od novog plavljenja", rekao je Mićić novinarima nakon sastanka gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je rekao da sada predstoji sanacija oštećenih područja i posao na otklanjanju posljedica poplava, kao i popis štete.

Mićić je najavio da će od ponedjeljka, 11. avgusta, komisija za popis štete vršiti popis u Janji.

U Prnjavoru je voda ušla u 26 privatnih i četiri poslovna objekta. U MZ Prisoje i Popovići bujične vode su uništile dva mosta, jedan drveni i jedan pontonski. I dalje su u prekidu putne komunikacije Gornji Vijačani - Ukrina i Gornji Vijačani - Prisoje.

Na magistralnom putu prema Derventi u mjestu Donji Smrtići odvija se samo teretni saobraćaj, a putnička vozila upućuju se alternativnim pravcima.

U opštini Petrovo i dalje je na snazi vanredna situacija, ali se postepeno normalizuje. Voda se povukla iz domaćinstava koje su poplavili bujični potoci i rijeke Spreča, Jadrina i Prenja. Oštećeno je više od 100 kilometara lokalne putne mreže i porušen most na rijeci Jadrini. Opština Petrovo uputila je zahtjev za hitnu pomoć u ljudstvu, materijalno-tehničkim sredstvima i hrani.

U opštini Derventa na snazi je vanredna odbrana od poplave. Voda je u toku noći prodrla u Novo naselje i Ulicu Srpske vojske, a iako nivo Ukrine opada, i dalje se zadržava u naseljima u koje je ušla. Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Derventa Dragoljub Kukić rekao je Srni da je u toku noći voda prodrla u Novo naselje i Ulicu Srpske vojske, a ekipe obilaze i stanovništvo u Bosanskom Dubočcu, Beglucima, te drugim zaplavljenim područjima.

U Banjaluci je vodostaj rijeke Vrbas u opadanju i na mjernom mjestu Delibašino Selo mjeren sinoć u 21.00 čas iznosio je 335 centimetara, što je za 27 centimetara manje u odnosu na mjerenje od 18.00 časova, i premašio je kotu vanredne odbrane od poplave za 15 centimetara.

Komandant Štaba za vanredne situacije Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je danas da je najteža situcija u naselju Potok, gdje je najveća šteta na infrastrukturi i objektima, od kojih su neki ugroženi i velikim nanosima zemlje. On je dao nalog da se obezbijedi dodatna mehanizacija za raščišćavnje terena, da bi se objekti pripremili za dezinfekciju, saopšteno je iz Uprave grada Banjaluka.

U Čelincu i Kotor-Varošu rijeke su se vratile u korita. U Kotor-Varošu oštećen je dio puta Plitska - Liplje, a oštećen je i lokalni vodovod u Mjesnoj zajednici Vrbanjci. U naselju Maslovare bujični potok potkopao je temelj jedne pilane. Na lokalnom putu Kotor-Varoš - Vagani - selo Ravne aktiviralo se klizište, pa je saobraćaj preusmjeren starim putem.

Vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici i dalje je u opadanju. Zaplavljeno je oko 150 objekata, a voda je ušla u 30 objekata. Oštećeno je više lokalnih puteva i jedan most na rijeci Mlječanici je srušen.

Ekipe za dezinfekciju su na terenu. Aktivirana su dva nova klizišta u MZ Mlječanica koja ugrožavaju putnu komunikaciju prema Banji Mlječanica. Komisija za procjenu štate nastaviće rad.

U opštini Teslić vodostaj rijeke Usore je u opadanju. U MZ Irice i Botajica u nekoliko stambenih objekata voda je ušla u podrumske prostorije u manjem obimu.
Ugroženog stanovništva za sada nema. Snabdijevanje vodom i strujom je uredno.

U Doboju je stanje uredno. Vodostaj rijeke Bosne je u opadanju, a Gradski štab za vanredne situacije zadužio je lokalnu komisiju da izvrši novi popis i procjenu štete na stambeno-poslovnim objektima nastalim tokom nedavnih bujičnih poplava. Predstavnik Gradskog štaba Dragan Vasilić rekao je novinarima da se novi popis i procjena štete vrše u namjeri da se pogođeni građani obeštete

Rijeka Bosna i lokalne pritoke jutros su se povukle u korita, čime je prestala opasnost od poplava na području opštine Modriča, izjavio je Srni samostalni stručni saradnik Civilne zaštite Modriča Željko Terzić. On je rekao da je jutros u 8.00 časova vodostaj rijeke Bosne bio 200 centimetara i u odnosu na mjerenja obavljena noćas u 23 časa manji je za 100 centimetara.

"Od jutros je normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Bijeljina-Banjaluka, kao i na regionalnom putu Modriča-Doboj, koji je u mjestu Vranjak bio u prekidu od srijede", potvrdio je Terzić i istakao da su prohodni svi lokalni putevi na području Modriče.

U jutrošnjim mjerenjima koja su izvršena u sedam sati, vodostaj jezera Modrac iznosio je 200,61 metara, i u odnosu mjerenje juče nivo je viši za 9 centimetara, potvrdili su za Anadoliju iz Kantonalne Uprave civilne zaštite Tuzla.

U opštini Srebrenik, prijavljeno je aktiviranje 55 novih klizišta. U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud  je skoro neupotrebljiv, a istim se služe i stanovnici naselja Duboki Potok 3 i Bjelave. Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik i to na dva mjesta.

Prema podacima Kantonalne Uprave civilne zaštite Tuzla, u opštini Gračanica, nivo rijeke Spreče u protekla 24 sata je stagnirao, a vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio je 445 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju. Ekipe su izvršile nove evakuacije tri porodice sa 11 članova u mjesnoj zajednici Rašljeva, dok su iz Miričine evakuisali 10 porodica sa oko 40 članova. Prema posljednjim podacima, oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju je pod vodom. Ekipe su sanirale odrone na putu, stoga je magistralni put M – 4 Tuzla – Doboj, prohodan.

Vodena bujica oštetila je 7 mostova u opštini Čelić. Usljed plavljenja oko 250 objekata, evakuisano je 110 osoba. Još uvijek nije omogućeno snabdijevanje pitkom vodom u ovoj opštini.

Rijeka Spreča se usljed obilnih kišnih padavina predhodnih dana, izlila iz korita kompletnom dužinom i pod vodom se nalazi oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Živinice.

Pod vodom je još uvijek oko 500 hektara poljoprivrddnog zemljišta na području opštine Doboj Istok. Bujica je oštetila i preko 50 mostova na lokalnim vodotocima. Poljoprivredni usjevi lokalnih mještana su potpuno uništeni.

U odbrani od poplava na području kantona Tuzla, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE