• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački član Predsjedništva BiH biće... (ANKETA)

Autor mondo.ba

Za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kandidovalo se sedam političara. Saznajte više o njima i recite nam ko je vaš favorit!

Bakir Izetbegović

Aktuelni bošnjački član Predsjedništva, sudeći prema anketama u izbornu utrku ulazi kao glavni favorit za novi mandat. Izetbegović je rođen 1956. godine u Sarajevu. U periodu od 1992. do 2003. bio je član Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, a funkciju predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo obavljao je od 2000. do 2002. godine. Član Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, te poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bio je od 2002. do 2006. Funkciju potpredsjednika SDA obavljao je od 2003. do 2009. Od 2006. do 2010. godine bio je predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Fahrudin Radončić

Iako je malo ko vjerovao da će se nakon poraza na prošlim izborima odlučiti još jednom da se kanduje za člana Predsjedništva, biznismen i predsjednik SBB-a po drugi put zaredom odlučio se okušati u utrci za najvišu funkciju u državi. Poznat po prozapadnoj retorici kampanju bazira na ekonomiji. Rođen je 1957. godine. Profesionalni novinar i urednik od 1978. godine. Od 1983. do 1988. godine, profesionalno se bavio društveno-političkim radom. Od 1990. godine, radio kao novinar i analitičar – komentator sedmičnika "Danas". Iste godine objavio je knjigu „ 10.000 dana robije“ o kršenju ljudskih prava. Osnivač je SDaveza za bolju budućnost.

Mustafa  Cerić

Bivši veliki muftija islamske zajednice u BiH je rođen u zaseoku Veliko Čajno, u Gračanici kod Visokog, 5. februara 1952. godine. Poznat je po tome što je učvrstio i dodatno osnažio Islamsku zajednicu u BiH. Nakon okončanja mandata reisu-l-uleme, Cerić pokreće i osniva Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti – BANU, kao i Svjetski bošnjački kongres (SBK), u kojem je obavljao funkciju predsjednika sve do kandidature za nezavisnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bakir  Hadžiomerović

Hadžiomerović je član Socijaldemokratske partije (SDP) i novinar. Vodio kontraverznu emisiju "60 minuta", a eventualni izbor u Predsjedništvo bio bi njegov prvi politički angažman. Rođen je 1972. godine u Sarajevu, a kampanju bazira na tvrdnji da će kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva pokušati ujediniti ljevicu u BiH.

Emir Suljagić

Još jedan novinar u utrci za Predsjedništvo. Za razliku od Hadžiomerovića, Suljagić već posjeduje izvjesno političko iskustvo – najprije kao aktivista SDP-a i savjetnik u gradskim i državnim institucijama, a zatim i kao ministar obrazovanja ispred ove stranke u Vladi Kantona Sarajevo. Angažman u SDP-u je završio podnošenjem ostavke na mjesto ministra, a Suljagić se nada da će pak s Demokratskom frontom izgraditi daleko uspješniju političku karijeru. Rođen je 21. maja 1975. u Ljuboviji.

Mirsad Kebo

Aktuelni potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, rođen je 22. septembra 1947. godine u Mostaru. Inžinjer je hemije, a bio je i član Predsjedništva SDA do napuštanja stranke.

Sefer Halilović

Nekadašnji general Armije BiH i dugogodišnji predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke. Rođen je 6. januara 1952. u Taševu. Autor je knjiga "Lukava strategija" i "Nije kriv - priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju". U septembru 2001. godine Haški tribunal ga je optužio za zločine koje su pripadnici Armije BiH počinili u Grabovici i Uzdolu, a u novembru 2005. godine je oslobođen svih optužbi. Nakon povratka iz Haga vratio se politici, obnavljajući stranku koja je za opšte izbore 2006. godine registrovana pod imenom BPS - Sefer Halilović.

Anketa

Ko bi, po vašem mišljenju, bio najbolji kandidat?

  • Bakir Izetbegović

    18.57% (52)

  • Fahrudin Radončić

    36.79% (103)

  • Mustafa Cerić

    7.86% (22)

  • Bakir Hadžiomerović

    13.57% (38)

  • Emir Suljagić

    10.71% (30)

  • Mirsad Kebo

    7.14% (20)

  • Sefer Halilović

    5.36% (15)

Ko bi, po vašem mišljenju, bio najbolji kandidat?

Rezultati

U anketi našeg portala na pitanje "Koji kandidat iz reda srpskog naroda za člana Predsjedništva BiH je vaš favorit?" odgovaralo je 7.864 čitaoca. Čak 94 odsto učesnika (ili 7379 njih) izabralo je Željku Cvijanović (SNSD). Pet odsto glasova (417 pojedinačnih glasova) dobio je kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić, a za Gorana Zmijanjca iz Stranke pravedne politike glasalo je 68 učesnika ili jedan odsto. 

U drugoj anketi učestvovalo je čak 73264 čitalaca, a njih 66 odsto (48176 glasova) se izjasnilo da će za predsjednika RS izabrati kandidata SNSD-a Milorada Dodika. Ognjen Tadić, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 34 odsto glasova (25088).

Najnovije i najzanimljivije vijesti iz svih oblasti pratite na našoj Facebook stranici, kao i na Twitteru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE