• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović uslovio svoju odluku

Tarik Sadović izjavio da nema namjeru da podnese ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH, bez obzira na pritiske.

 Sadović uslovio svoju odluku Izvor: MONDO

"Sve dok lider SDA Sulejman Tihić javno ne kaže da je podlegao pritiscima prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana i američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša, koji su ultimativno tražili da se ukloni sa funkcije, ne podnosim ostavku", kaže Sadović..

"Moje uklanjanje Tihić je obećao Amerikancima prije Kongresa SDA, uz dogovor da to obavi poslije Kongresa. O tome je cijelo vrijeme ćutao, jer mu je trebala podrška na Kongresu SDA, a zatim je uslijedila naručena medijska hajka i haranga protiv mene ne bi li se prikrila ta nečasna rabota", rekao je Sadović.

Naveo je da  Tihić nema hrabrosti da javno prizna da je podlegao pritiscima Gregorijana i Ingliša, jer bi to ozbiljno narušilo njegov liderski ugled i samostalnost u vođenju, kako je rekao, najjače stranke u BiH.

"Na prošlosedmičnoj sjednici Predsjedništva SDA, Tihić je iznio spisak primjedbi na moj rad, koje su mu pripremili strani pomagači. Argumentovano sam razotkrio sve neistine, insinuacije, podvale i spletke koje niko nije želio da čuje", dodao je Sadović.

On je istakao da je spreman da istog trenutka podnese ostavku i u slučaju da Ingliš javno kaže da je Sadović prepreka bilo kakvim odnosima BiH i SAD, saopšteno je iz Sadovićevog kabineta.

"Ostavka je čin dobrovoljnog prihvatanja odgovornosti, a ja ne želim da odem ispraćen uvredljivim i omalovažavajućim komentarima i optužbama na moj račun, za koje svi znaju da nisu tačne. Zato javnost treba da zna da ovdje nije riječ o nesposobnosti ili nepoštenju jednog ministra, nego je riječ o njegovom nepristajanju na podanički odnos prema moćnicima", rekao je Sadović.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je Srni da će ova stranka putem Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH pokrenuti redovnu proceduru za smjenu ministra bezbjednosti Tarika Sadovića, i tako završiti ovo pitanje.

"Očekivali smo da će Sadović prihvatiti zaključak sa sjednice Predsjedništva stranke i da će podnijeti ostavku na tu poziciju s obzirom da se vodila rasprava o tome zašto bi on trebao podnijeti ostavku u kojoj su učestvovali gotovo svi članovi, te nakon obrazloženja koje je dao donijeli gotovo jednoglasnu odluku da to treba da učini", istakao je Osmanović.

Komentarišući Sadovićevu izjavu da neće podnijeti ostavku dok lider SDA Sulejman Tihić javno ne kaže da je podlegao pritiscima i ne objavi spisak svih primjedbi koje je iznio na Predsjedništvu SDA, te mu pruži priliku da se javno izjasni, Osmanović je rekao da je Sadović iznio svoj stav na koji ima pravo.

"Zaključak je potpuno jasan i donesen je nakon iscrpne i argumentovane diskusije svih članova Predsjedništva i mi smo obavezni da ga provedemo", zaključio je Osmanović, koji je i član Predsjedništva SDA.

Lider SDA Sulejman Tihić postavio je Tariku Sadoviću prije sedam dana rok, koji ističe danas, za podnošenje ostavke na funkciju ministra bezbjednosti.

“Uvjeren sam da će Sadović sam dati ostavku“, rekao je tada Tihić.

Sadovićeva ostavka je zatražena je , između ostalog, i zbog nedostatka saradnje sa domaćim i međunarodnim institucijama.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da je zahtjev ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da Generalni sekretarijat Interpola u Lionu suspenduje potjernice beogradske kancelarije Interpola u slučaju "tuzlanska kolona" politički i stranački čin.

"Žalosno je što je Interpol pristao na takvu intervenciju iz BiH", rekao je Radojičić i dodao da pravosuđe, kada je riječ o optužnicama, treba da radi svoj posao i da sve zemlje u regionu treba da procesuiraju ratne zločine.

Radojičić je ocijenio da je Sadović tokom svog mandata napravio mnogo grešaka, dodajući da je mjesto ministra bezbjednosti ozbiljna i osjetljiva funkcija na kojoj se on očito nije snašao.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE