• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću će suditi za uzimanje talaca

Žalbeno vijeće Haškog tribunala nije prihvatilo žalbu Karadžića za uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN za taoce

 Karadžiću će suditi za uzimanje talaca Izvor: MONDO

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je u petak žalbu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na odluku da se ne prihvati zahtjev za odbacivanje tačke 11 optužnice, koja ga tereti za uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN za taoce.

Karadžić je u zahtjevu tvrdio da navodi u tački 11 optužnice ne predstavljaju zločin u nadležnosti Tribunala, te da se pretresno vijeće, donoseći svoju odluku, "oslonilo na intuiciju, umjesto na običajno međunarodno pravo".

Žalbeno vijeće smatra da je ova tvrdnja neosnovana i naglašava da se zabrana uzimanja talaca ne može posmatrati odvojeno od Treće Ženevske konvencije.

U zahtjevu sudu, koji je podnesen u martu ove godine, Karadžićeva odbrana je tvrdila da "Tribunal ne može da proširi svoju nadležnost po analogiji da se optužbe zasnovane na protivpravnom pritvaranju ili zloupotrebi civila prevode u optužbe za tretman (pravno pritvorenih) ratnih zarobljenika, samo zato što između dvije situacije postoje sličnosti“.

U podnesku je navedeno da je konflikt na koji se tačka 11 odnosi "međunarodni oružani konflikt u kome su neprijateljske sile, koju su činile snage nekoliko inostranih država (NATO), provele napad protiv konstitutivne nacionalne grupe u BiH, odnosno Srba".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE