• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić reketirao preko UIO!?

Ratni zločinac Naser Orić reketirao je tuzlanske biznismene koristeći dojave bivše žene, koja radi u Upravi za indirektno oporezivanje, piše "Press".

 Orić reketirao preko UIO!? Izvor: MONDO

Zahida Orić (41), bivša supruga ratnog zločinca Nasera Orića, zadržala je radno mjesto u sarajevskom odjeljenju Uprave za indirektno oprezivanje čak i poslije hapšenja zbog iznuđivanja novca od tuzlanskih biznismena, koje je reketirala zajedno sa bivšim mužem, piše "Press RS" u subotnjem izdanju pozivajući se na odlično obaviještene izvore.

Oni tvrde da je Zahida bila glavni Orićev informator, jer mu je upravo ona odavala poverljive informacije o poreskim dužnicima, kojima Orić „priskakao u pomoć", dajući im kratkoročne pozajmice sa astronomskom kamatom.

Prema tim tvrdnjama, bivši supružnici, koji su i poslije razvoda zadržali odlične poslovne veze, podijelili su uloge i u pljačkanju tuzlanskih biznismena. Tako je Naser stupao u akciju „startujući" dužnika tek kad bi mu Zahida iz srca UIO javila koliko je „žrtva" dužna za porez.

Orić je takvima poturao „ugovor" o zajmu sa zelenaškim kamatama, a potom, kada ne bi mogli da ga vrate u tako kratkom roku, iznuđivao pare, zbog čega je i dospio u pritvor zajedno sa bivšom ženom, koja je zbog nedostatka dokaza puštena i vraćena na posao.

Sve kolege Orićeve bile su zaprepaštene kada su je videle na istom radnom mjestu i ogorčene što je rukovodstvo sarajevske kancelarije UIO ignorisalo činjenicu da je ona bila uhapšena zbog ucenjivanja Tuzlanke Džehve Okanović, od koje su Zahida i Naser Orić iznudili 160.000 maraka, piše "Press".

Niko od nadležnih u UIO ne može da garantuje da Zahida Orić više neće zloupotrebljavati povjerljive informacije iz poreskih prijava, kao što je činila prije hapšenja. Da cijela stvar sa njenim puštanjem i vraćanjem na posao ukazuje na još jednu veliku podvalu pravosuđa, kako navodi list,  potvrđuje i činjenica da je tuzlanska policija imala informacije da je Zahida Orić preuzela sve zelenaške poslove svog bivšeg muža, dok je on bio u haškom pritvoru zbog zločina nad podrinjskim Srbima.

"I pored toga što ima samo srednju školu, ona je zadržala radno mjesto stručnog saradnika u grupi za obradu poreskih prijava, što joj je omogućilo pristup u ogromnu informatičku bazu. Svaki kriminalac bi prodao dušu za takve podatke! Jako je zanimljivo, međutim, da niko iz UIO nije ni prstom mrdnuo da je bar skloni na neko drugo, manje „osjetljivo" mjesto.Kada je puštena iz pritvora, ona je nastavila normalno da dolazi na posao svojim skupocenim automobilom, baš kao da se ništa nije ni desilo", kažu odlično obavješteni izvori Pressa RS.

Oni ističu da je jedino iz sjedišta UIO u Banjaluci moglo da bude naređeno da se Orićevoj bivšoj supruzi zabrani pristup informatičkoj bazi Uprave, što se, iz neobjašnjivih razloga, nije desilo.

Bivša Orićeva supruga zajedno s njim je uhapšena 3. oktobra prošle godine u sarajevskom restoranu „Brajlović". Međutim, iako je bila osumnjičena za iznudu više od 100.000 KM, istraga je obustavljena poslije nekoliko mjeseci jer sarajevsko tužilaštvo nije uspjelo da pribavi dovoljno dokaza koji bi potvrdili sumnje da je i ona bila uključena u reketiranje i iznude, pa je optužnica podignuta samo protiv njenog bivšeg supruga. Indikativno je i da je Zahida ostala na slobodi čak i pošto je na suđenju Naseru Oriću potvrdila da je indirektno bila uključena u „pozajmljivanje" novca biznismenima iz Tuzle.

Slobodan Šaraba, poslanik u Domu naroda Parlamenta BiH, smatra da je zadržavanje Orićeve na poslu u UIO skandal nad skandalima i da dokazuje da su pojedine institucije BiH veoma ranjive.

"Nažalost, ovaj slučaj pokazuje da pojedine institucije rade isključivo po diktatu političkih moćnika. Sve ukazuje na to da su i Naser i Zahida Orić u direktnoj vezi sa vrhom sarajevske politike. Zato je njeno zadržavanje na istom radnom mjestu prevelik skandal da bi se preko njega moglo olako preći", kaže Šaraba.

U Upravi za indirektno oporezivanje potvrdili su da je Zahida Orić i dalje zaposlena u grupi za obradu poreskih prijava u regionalnoj kancelariji UIO u Sarajevu. Oni, naime, tvrde da nije bilo zakonskih smetnji da se Zahida Orić poslije puštanja iz pritvora vrati na posao.

"Orićeva je suspendovana 6. oktobra prošle godine, istog dana kad joj je sud odredio pritvor, a suspenzija je trajala do 21. oktobra, kad je oslobođena. Tog trenutka prestale su da važe sve zakonske smetnje da se ona vrati na svoje radno mjesto", kaže portparol UIO Ratko Kovačević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE