• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bratunac: Godišnjica stradanja 3.267 Srba

Na stratištima Biljača, Sase, Zalazje i Zagoni, gdje je ubijeno 69 Srba, 70 ranjeno, a 19 se vode kao nestali, položiće se cvijeće i upaliti svijeće.

 Bratunac: Godišnjica stradanja 3.267 Srba Izvor: MONDO

Na području Srebrenice i Bratunca, na Petrovdan, obilježava se 17. godišnjica velikog stradanja 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja, u Republici Srpskoj, koje su muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, ubile tokom ratnih 1992. i 1993.godine.


Za ovaj zločin, kao i za sve ostale počinjene na području opština Srebrenice i Bratunca, tokom 1992. i 1993.godine, u kojima je ubijeno više od 1.500 Srba civila, a razoreno i popaljeno svih 156 sela i zaselaka, još nijedan musliman nije odgovarao.

Jedino je protiv Orića vođen sudski proces, ali ga je Haški sud, pravosnažnom odlukom od 3. jula 2008.godine, oslobodio optužnice, konstatujući da nije bilo dokaza za njegovu komandnu odgovornost.

Poslije podne, u 15 časova, na groblju u Bratuncu biće osvećen centralni spomen-krst, služen parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U 16 časova, nakon obraćanja zvaničnika RS, u Kulturnom centru u Srebrenici će biti održan duhovno-umjetnički program.

Organizatori i pokrovitelji ovih manifestacija su Vlada RS, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Crkvena opština Srebrenica, Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta", boračke organizacije Srebrenice i Bratunca i organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE