• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjedništvo: BiH za ulazak u NATO

Članovi Predsjedništva BiH istakli su u razgovoru sa američkim kongresmenima da je za BiH od izuzetne važnosti ulazak u EU i NATO.

 Predsjedništvo: BiH za ulazak u NATO  Izvor: MONDO

"U BiH vlada paradoks kada je u pitanju odnos međunarodne zajednice prema nama, jer teret rješavanja problema i reformi je na BiH uprkos činjenici da je najviše napredovala kada su EU i SAD imale jedinstvenu politiku, ne samo prema BiH, nego i prema čitavom Balkanu", rekao je Komšić u razgovoru sa američkim kongresmenima Rasom Karnahanom, Majkom Tarnerom i Lin Vulsi.

On je izrazio nadu da će SAD ostati u BiH, bez obzira na budućnost Kancelarije visokog predstavnika, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da građani BiH žele da žive u boljem svijetu, te da je sada vrijeme kada se može napraviti odlučan korak, ali i da BiH treba moćan prijatelj, poput SAD.

Prema njegovim riječima, BiH treba podrška prijatelja, jer odgovornost za ulazak u evropsku porodicu nije samo na njoj, nego i na međunarodnoj zajednici.

Radmanović je istakao da se u posljednje vrijeme od pojedinih zemalja članica EU dobija poruka da BiH neće dobiti bezvizni režim, što je ocijenio lošim, jer bi posljedice osjećali građani BiH.

On je istakao važnost reformi i puta BiH ka EU i NATO, ali i ulaganja u BiH, kako evropskih zemalja tako i SAD.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je ulazak u NATO i EU pitanje prosperiteta i stabilnosti BiH.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Silajdžić je rekao da u BiH postoji problem prihvatanja rezulatata kršenja tog sporazuma, a ne rezultata njegove implementacije.

Karnahan je tokom sastanka iskazao snažan interes SAD za BiH i potvrdio veći angažman ove zemlje, kako u regionu u cjelosti, tako i u BiH.

Vulsi je istakla da su integracija BiH i povjerenje važnije od ulaska zemlje u EU i NATO, dok je Tarner rekao da je postignut značajan napredak u BiH, izrazivši uvjerenje u skori ulazak BiH u NATO, a zatim i u EU, te istakavši da su SAD posvećene BiH i tom njenom putu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE