• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci “smjenjuju” haškog sudiju

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zatražio je od Haškog tribunala da smijeni sudiju Kristofa Flugea.

 Bošnjaci “smjenjuju” haškog sudiju Izvor: MONDO

Smjenu Flugea traže, kako su naveli, zbog više izjava u kojima je ovaj sudija doveo u pitanje genocid u Srebrenici.

Ova organizacija je, kako se navodi na njenom sajtu, šokirana i zbunjena izjavom haškog sudije Flugea njemačkom nedjeljniku "Špigl" u kome se pita da li je zaista potreban pojam genocida za označavanje zločina i kaže da bi on prednost dao upotrebi izraza "masovno ubistvo".

"Izjava sudije Flugea je negiranje genocida i može imati opasne posljedice na spremnost Haškog suda da pravedno procesuira ratne zločine u BiH, uključujući tužbu protiv Radovana Karadžića", smatra bošnjački lobi u SAD.

Sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Kristof u inervjuu njemačkom nedjeljniku rekao je između ostalog da , "strogo govoreći, pojam genocid odgovara samo uz holokaust", te da bi "trebalo uzeti u obzir osmišljavanje nove definicije zločina".

"Možda će pojam `masovna ubistva` eliminisati neke od poteškoća sa kojima se suočavamo pri nailasku na zakonske definicije. To bi funkcionisalo u Kambodži, gdje su žitelji te zemlje ubili veliki broj svojih sunarodnika. Kako bi to nazvali? Suicidalan genocid? Sociocid?" , zapitao se Fluge u intervjuu "Špiglu".

Na opasku da se slučaj Karadžić bavi pitanjem odgovornosti za masovna ubistva, koja se nazivaju genocid, a da su stručnjaci za međunarodno pravo podijeljni oko toga da li se masakr u Srebrenici može definisati kao genocid, Fluge je rekao da "ne želi da govori o ovom specifičnom slučaju",ali da se," uopštenije, ipak mora upitati da li nam je potreban pojam `genocid` za opis takvih zločina".

"Zašto uopšte moramo izvlačiti ovu distinkciju? Da li to čini manje ili više nepravednim kada je ubijena grupa ljudi, ne iz nacionalnih, etničkih, vjerskih ili rasističkih razloga, kao što je regulisano našim statutom, već samo zato što su se ti ljudi zadesili na određenoj lokaciji? To je bio čest slučaj tokom Staljinove borbe protiv takozvanih Kulaka u Ukrajini", rekao je Fluge.

Ogorčen ovakvom izjavom, Kongres Bošnjaka podsjetio je na pravilo suda da "sudija koji ima lični interes u predmetu ili koji sa tim predmetom ima ili je imao ikakve veze koja bi mogla uticati na njegovu nepristranost ne smije da učestvuje u suđenju ili žalbenom postupku u tom predmetu."

KBSA zahtijeva od Haškog suda da ukloni njemačkog sudiju sa pozicije u suđenju protiv Radovana Karadžića, ili u bilo kojem slučaju koji se bavi genocidom u Srebrenici.

Traži i izvinjenje svim žrtvama genocida koji su povrijeđeni ovom izjavom.

Njemački sudija Kristof Fluge postavljen je prošle godine za člana sudskog vijeća koje u Haškom tribunalu vodi postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

(agencije/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE