• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija zainteresovana za ulaganja u BiH

Državni sekretar spoljnih poslova Italije Alfredo Mantica izjavio je da su italijanski biznismeni zainteresovani za ulaganja u BiH.

 Italija zainteresovana za ulaganja u BiH Izvor: MONDO

On je naglasio da bi investicije, posebno u sektor električne energije, ojačala odnose između dvije zemlje.

Mantica je tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i savjetnicima druga dva člana Predsjedništva Davorom Vuletićem i Borisom Buhom istakao da Italija sa posebnom pažnjom prati zbivanja u BiH i zemljama regiona, i njihov put ka Evropskoj uniji, posebno kada je u pitanju bezvizni režim.

On je istakao da Italija podržava liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana, poručivši da BiH ne treba biti obeshrabrena jer se veliki broj evropskih zemalja trudi oko ovog pitanja, što dovoljno govori da je Evropi stalo da do toga dođe.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naglasio je da su politički odnosi BiH i Italije dobri ali da ekonomski mogu biti bolji, dodavši da BiH poklanja veliku pažnju odnosima sa Italijom.

On je istakao da je prioritet BiH put ka Evropskoj uniji, te iskazao nadu da će Italija podržati kandidatski status BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Trenutna politička situacija u BiH zahtijeva pojačan angažman EU i međunarodne zajednice u cjelini, kako bi vlasti u BiH podstakli da aktivnije rade na ispunjavanju obaveza iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko tokom sastanka sa italijanskim državnim sekretarom Alfredom Mantikom.

U saopštenju iz OHR-a navodi se da je Incko tokom susreta u Sarajevu upoznao italijanskog državnog sekretara o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

"Fokus sada mora biti na ispunjavanju prioriteta za liberalizaciju viznog režima i drugim važnim stavkama dnevnog reda evropskih integracija", rekao je Incko.

Incko i Mantiko su razgovarali i o nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

Mantiko je istakao punu podršku svoje zemlje zaključcima Upravnog odbora i naglasio da Italija, kao i druge članice EU, smatra da, prije nego što BiH bude razmatrana kao ozbiljan kandidat za članstvo u EU, politički lideri u BiH moraju dokazati da su spremni ispuniti uslove i ciljeve neophodne za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika (EUSR).

(Srna/Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE