• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni u skladištima BiH?!

U krivičnom i prekršajnom postupku u sudovima BiH svaki dan se oduzmu znatne količine različitih predmeta, od kojih više niko nema koristi.

 Milioni u skladištima BiH?! Izvor: MONDO

Da ne bude zabune, nije riječ o bezvrijednim i beskorisnim predmetima. Prepuna su skladišta skupocjenih automobila, raznih tehničkih uređaja, tekstilnih proizvoda, obuće, namještaja, kozmetike. Nađe se tu i po nekoliko kilograma zlatnog nakita i ko zna čega sve ne, prenosi list  "Fokus".

Svi ti predmeti mogli bi i te kako da se iskoriste, ali godinama trunu i propadaju u carinskim i drugim skladištima.

Samo u krivičnim i prekršajnim postupcima, po zahtjevu Uprave za indirektno oporezivanje BiH dosad je oduzeto različitih proizvoda u ukupnoj vrijednosti većoj od 90 miliona maraka.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je za Srnu da su im prepuna skladišta i da s mnogim predmetima, u slučajevima kad je u vezi s njima pravosnažno okončan sudski postupak, jednostavno ne znaju šta da rade.

“U BiH ne postoje precizni propisi o tome šta da se radi s imovinom i predmetima oduzetim zbog nezakonitog prometovanja. Tako ti proizvodi često godinama stoje u skladištu i propadaju. Da apsurd bude veći, za njihovo skladištenje i čuvanje, svakog mjeseca Uprava za indirektno oporezivanje plaća između 30.000 maraka i 40.000 “, ističe Kovačević.

On kaže da UIO BiH mjesecima pokušava da riješi problem koji ima zbog velikih količina oduzetih predmeta.

“Uprava za indirektno oporezivanje predložiće neka zakonska rješenja koja bi nam omogućila da se brže oslobodimo oduzete robe - da je prodamo ili poklonimo nekim humanitarnim organizacijama, kako ne bi plaćali tako velike zakupnine “, rekao je Ratko Kovačević.

On je objasnio da u njihovim skladištima godinama leže razni predmeti, vrijedni više od 50 miliona KM, koji potiču iz različitih carinskih i drugih prekršaja.

“Mi čuvamo i razne predmete i nekretnine koji potiču iz poreskih i carinskih krivičnih djela. Njihova procijenjena vrijednost veća je od 40 miliona maraka. Iako ti predmeti svakodnevno gube na vrijednosti, moramo ih čuvati, jer su još u toku krivični postupci”, objasnio je Kovačević.

Ali, u Upravi za indirektno oporezivanje ne znaju šta da rade s 910 automobila koji su oduzeti u prekršajnom postupku. Iako su sudski postupci okončani, ta vozila su još u njihovim skladištima. Trunu i propadaju. Ne mogu da ih prodaju, jer su starija od sedam godina. Osim toga, u carinskim skladištima čuva se i više od hiljadu automobila za koje je još u toku prekršajni postupak. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE