• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lord Oven svjedočiće protiv Karadžića

Lord Dejvid Oven svjedočiće u procesu protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom kao svjedok tužilaštva.

 Lord Oven svjedočiće protiv Karadžića Izvor: MONDO


Predhodno je sudsko vijeće Tribunala odbacilo zahtjev tužilaštva da svejdoči kao svjedok suda, saopšteno je danas iz Haga.

Tužilaštvo je 19. maja podnijelo zahtjev da lord Oven, pregovarač na međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju 1995. godine, svjedoči kao svjedok suda, kao u slučaju protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Sam Oven je želio da bude svjedok suda, a ne neke od strana u postupku, jer smatra da bi buduća nezavisnost i nepristasnost međunarodnih pregovarača mogle biti ugrožene ukoliko budu svjedočili za neku od strana u sporu u kojem su svojevremeno posredovali, navedeno je u saopštenju Tribunala.

On je izjavio da ne želi da se na suđenju stekne utisak da se svrstao na nečiju stranu i da zato ne želi da bude previše povezan s tužilaštvom.

Karadžić je, u odgovoru na podnesak tužilaštva, zatražio da taj zahtjev bude odbačen jer, kako je naveo, svjedoci ionako ne pripadaju nijednoj strani i sasvim je svejedno ko će ih pozvati na klupu za svedoke.

On je, takođe, primjetio da će Oven, ukoliko bude pozvan kao svjedok suda, moći da na početku ispitivanja pročita izjavu, kao što je učinio u slučaju protiv Miloševića, za šta, prema njegovom mišljenju, nema opravdanja jer ne postoje privilegije za međunarodne pregovarače koji svjedoče pred Tribunalom.

Sudsko vijeće, kojim predsedava sudija Ijan Bonomi, ocijenilo je da ne postoji nijedan razlog da Oven bude tretiran drugačije od ostalih svjedoka, osim što je takav tretman imao u slučaju protiv Miloševića, koji se tome, za razliku od Karadžića, nije protivio, i odbilo zahtjev tužilaštva.

Ipak, imajući u vidu da je lord Oven želio da bude smatran nepristrasnim i neutralnim, Sudsko vijeće je saopštilo da će razmotriti mogućnost da mu, ukoliko bude pozvan kao svjedok, omogući da svjedočenje započne davanjem izjave.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Poslije više od 12 godina u bjekstvu, uhapšen je 21. jula 2008. u Beogradu, a izručen Hagu 30. jula.

Pred Tribunalom se brani sam, uz pomoć tima pravnih savetnika.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE