• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Shvatite da RS postoji!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ističe da u Federaciji BiH (FBiH) moraju da shvate da Republika Srpska (RS) postoji.

 Incko: Shvatite da RS postoji! Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, to su potpisali i političari Federacije, te da je RS realnost koja može biti promijenjena samo ako to budu željeli njeni građani.

"Dejtonski mirovni sporazum je važeći dokument. Takođe, suverenitet i teritorijalni integritet BiH su međunarodno priznate kategorije",  rekao je Incko u intervju Srni dodao da je javna debata u BiH u znaku diskusija o interpretaciji Dejtona, ali da je visoki predstavnik jedini tumač Dejtona.

Visoki predstavnik smatra da je neshvatljivo da kantoni u FBiH ni do danas nisu usvojili odluku o konstitutivnosti Srba.

"To pitanje trebaju riješiti kantoni Federacije i trebali su to uraditi još 2001. godine. Činjenica da nisu - ne amnestira ih od obaveze da to urade. Jasno je da su svi građani konstitutivni na čitavoj teritoriji BiH" - objasnio je Incko odgovarajući na pitanje šta namjerava da preduzme u tom pogledu.

"O tome kako će BiH izgledati, odlučiće njeni konstitutivni narodi, odnosno, da budem precizniji, izabrani politički predstavnici konstitutivnih naroda BiH kojima su građani na izborima dali mandat da odlučuju o svim pitanjima. Kako god izgledalo unutrašnje uređenje BiH, ono mora odgovarati svima - nijedan narod se u njoj ne smije osjećati niti povlašten, niti potcijenjen, dakle, mora se pronaći rješenje kojim će svi biti na dobitku" - smatra visoki predstavnik.

Incko kaže da insistira na stvaranju pozitivne političke atmosfere koja je pogodna za provođenje reformi i postizanje dogovora.

"Ma kako oprečna stajališta imali u vezi bilo kojeg pitanja, ako ne sjednete i ne razgovarate, nećete nikad doći do rješenja. Lično mislim da se do rješenja može doći i sa svoje strane spreman sam da pomognem koliko god mogu" - poručio je on.

Incko je rekao da OHR nije u BiH da bi išao na ruku politici bilo koje strane, te da su takve ocjene neozbiljne i neargumentovane.

"Realnost je da su neke državne institucije namjerno blokirane. To nije dobro ni za državu ni za entitete, a ni za građane BiH. I OHR se bori da bi se takvo stanje promijenilo, jer je neodrživo" - dodao je on, odgovarajući na pitanje Srne da li produžavanje rada OHR ide na ruku bošnjačkoj politici koja insistira na nametanju rješenja i prenošenju nadležnosti na nivo BiH po svaku cijenu.

"Država mora postati funkcionalnija i mislim da se oko toga svi slažu. Osim toga, uzmite stavove onih koji tvrde da je problem što je RS navodno na državni nivo prebacila 68 nadležnosti (što, između ostalog, nije istina). Takav stav je politički motivisan, ali ne rješava stvarne probleme ove zemlje" - tvrdi Incko.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH ekonomski održiva, Incko je naveo da je "MMF potvrdio da je BiH ispunila preuzete obaveze iz pisma namjere o zaključivanju stendbaj aranžmana".

"Fiskalni savjet BiH je 30. juna 2009.godine usvojio dokument pod nazivom `Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2010. – 2012. godina`. To potvrđuje da su definisane makroekonomske politike koje vode ekonomskoj održivosti BiH. Budžetska potrošnja će biti smanjena, odnosno svedena na nivo kojim se postiže makroekonomska stabilnost" - objasnio je on.

Incko vlastima u RS i FBiH zamjera "nedostatak sluha za ono što od njih očekuju upravo oni koji su ih izabrali". "Zamjeram im što svoje potencijale ne usmjere na pronalaženje rješenja, na postizanje dogovora, a ne na praznu retoriku. Danas ste možda dobili minutu na početku dnevnika svojom oštrom retorikom, ali već sutra to je samo stara vijest, a problemi su ostali" - ocjenjuje on.

Visoki predstavnik upozorava da Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je donio parlament BiH, uprkos savjetima Savjeta ministara i EU, krši međunarodne obaveze BiH koje proističu iz sporazuma CEFTA. "Privremenom odlukom Ustavnog suda obustavljena je primjena Zakona, sve dok ne bude donesena konačna odluka u ovom predmetu, što je dobra vijest" - naveo je on.

Kada je u pitanju popis stanovništva, navodi Incko, "ono što je važno jeste da se ispoštuju principi koje je postavila EU - sve ostale kategorije trebale bi biti rezultat dogovora političkih lidera".

Govoreći o prudskom procesu, on je podsjetio da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira pozvao lidere političkih stranaka da se konstruktivno angažuju na postizanju konsenzusa u vezi sa principima i kriterijima, koji će se uključiti u sporazum između vlada kojim će se riješiti vlasnička prava države i drugih nivoa vlasti i kojim će se Komisija za državnu imovinu BiH voditi u izradi nacrta zakona u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir.

Odgovarajući na pitanje kakva je svrha nametnutih odluka bilo kog visokog predstavnika, ako ne budu potvrđene u organima BiH, već odmah nakon ukidanja OHR prestane njihova važnost, Incko je upozorio da su "odluke visokog predstavnika konačne i obavezujuće", te da "zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik moraju biti usvojeni u tom obliku od strane odgovarajućih zakonodavnih institucija BiH i njenih entiteta".

"No, vi ovdje govorite o situaciji nakon zatvaranja OHR-a. U ovom trenutku, kada znamo da OHR i dalje ostaje u BiH sa punim mandatom, to bi bilo spekulisanje – taj most ćemo preći kada stignemo do njega" - zaključio je viski predstavnik Valentin Incko u intervjuu Srni. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE