• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ostanak viznog režima- ruganje žrtvama rata"

Plan EK da iz svoje preporuke za liberalizaciju viznog režima isključi BiH predstavlja ruganje ljudima koji su najviše patili u ratu.

 "Ostanak viznog režima- ruganje žrtvama rata" Izvor: MONDO


Ovo je danas u Strazburu ocijenio kopredsjedavajući frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu Danijel Kon-Bendit.

"Ambicije BiH za pristupanje EU paralisane su od strane rukovodstva bosanskih Srba koji teže ka secesiji. Ukidanjem viza Srbiji, EK proširuje tu privilegiju i na bosanske Srbe, koji posjeduju dvojno državljanstvo", istakao je Kon-Bendit u saopštenju.     
On je podsjetio da bezvizni režim uživaju i Hrvati u Bosni, pošto su vize još ranije ukinute za hrvatske državljane, a bosanski Hrvati posjeduju pasoš zemlje-matice.

"Preostaje samo diskriminacija bosanskih muslimana", kaže Kon-Bendit.

Prema njegovim riječima liberalizacija viznog režima predstavlja jednu od rijetkih prilika "za podsticanje nade i pomirenje".

Neuravnotežen prijedlog EK, međutim, "nagrađuje taktiku opstrukcije nacionalističkih političara, formalizuje etničke linije razdvajanja u Bosni i produbljuje negativna osjećanja u regionu", poručio je Kon-Bendit.

On je naglasio da je Komisija politički dobro promislila da nagradi proevropske snage u Srbiji, ali da je moralno pogrešno jednom dijelu bosanskog stanovništva iste privilegije uskratiti pod tehničkim izgovorom.

Prema njegovim riječima, EU, koja i za vrijeme rata nije djelovala spretno, a potom je slijedila nekonherentnu politiku u svom odnosu prema zapadnom Balkanu, sve manje je vjerodostojna kao demokratski uzor.

Kon-Bendit ističe da je i trenutak u kome Komisija daje najave o ukidanju viza predstavlja dokaz nedostatka osjećaja i nepoštovanja demokratskih pravila.

Prema njegovim riječima ona slijedi samo par dana nakon godišnjice masakra u Srebrenici i u vrijeme kada, zbog konstituisanja novog parlamenta, konsultacija sa evropskim poslanicima nije bila moguća.

"Ova Barozova Komisija, zajedno sa Renom i Baroom, očigledno nije čak ni u stanju da ispuni demokratske i političke minimalne standarde, jer postavlja značajne smjernice za zapadni Balkan, bez demokratske legitimacije", kritikovao je njemački poslanik.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE