• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lord Oven neće svjedočiti na suđenju Karadžiću

Sudsko vijeće odbilo zahtjev da lord Dejvid Oven bude svjedok sudskog vijeća na suđenju Karadžiću, nakon što je odbio da bude svjedok Tužilaštva.

 Lord Oven neće svjedočiti na suđenju Karadžiću Izvor: MONDO

Iz odluke objavljene u utorak proizlazi da je britanski lord Oven prethodno odbio da bude svjedok optužbe i zatražio da iskaz da kao svjedok sudskog vijeća na predstojećem suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i zločine nad nesrbima u BiH 1992-95.

Tužilaštvo je zatim od sudija zatražilo da pozovu Ovena kao svog svjedoka.

Taj zahtjev, Oven je, kao i na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, obrazložio tvrdnjom da bi njegovo svjedočenje na poziv tužilaca moglo ugroziti utisak o nepristrasnosti mirovnih posrednika.

Odbacujući zahtjev, vijeće predsjedavajućeg Ijana Bonomija naznačilo je da u njemu nije naveden nijedan razlog zašto bi lord Oven imao tretman različit od drugih svjedoka, osim da ga je imao na suđenju Miloševiću.

Uz napomenu da, po pravilima Tribunala, "svjedok zločina nije vlasništvo ni optužbe, ni odbrane", sudije su ocijenile da to što nekadašnji međunarodni mirovni posrednik svjedoči u dokaznom postupku jedne ili druge strane ne znači da je on pristrasan.

Sudsko vijeće je nagovijestilo da će lordu Ovenu, kada dođe da svjedoči, dati priliku da govori o svojoj nepristrasnoj ulozi tokom rata u BiH.

Lord Oven je na suđenju Miloševiću svjedočio u jesen 2003, tokom dokaznog postupka optužbe, pošto mu je sudsko vijeće Ričarda Meja uputilo obavezujući nalog.

Oven je bio kopredsjedavajući međunarodne mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju od 1992. do 1995. godine i imao je više susreta sa Karadžićem i drugim vođama u regionu.

Zajedno sa američkim diplomatom Sajrusom Vensom i Norvežaninom Torvaldom Stoltenbergom bio je autor više mirovnih planova od kojih nijedan nije bio prihvaćen.

Suđenje Karadžiću trebalo bi da počne u septembru, po okvirnom planu o kojem je nedavno u sudnici govorio sudija Bonomi.

Karadžića su 21. jula prošle godine u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala, on je odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je sudija Bonomi, u skladu sa pravilima, u spis unio da optuženi smatra da nije kriv.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE