• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci prijete blokadom parlamenta RS

Klub Bošnjaka obustavio u utorak rad u Vijeću naroda RS, dok Ustavni sud RS ne uskladi svoj Poslovnik o radu sa Ustavom RS.

 Bošnjaci prijete blokadom parlamenta RS Izvor: MONDO

Njihovim obustavljanjem rada mogao bi biti blokiran i rad Narodne skupštine, a predsjednik Kluba Bošnjka Edin Ramić rekao je da odgovornost za blokalu institucija treba da snose oni koji ne poštuju Ustav RS i istakao da je odgovornost na Ustavnom sudu RS, koji treba da poštuje Ustav RS i ispravi svoj Poslovnik o radu.

Ramić kaže da Klub Bošnjaka nema namjeru da blokira institucije vlasti RS, niti vršiti pritisak na Ustavni sud RS, već insistira na poštovanju Ustava RS.

"Ne vidim razlog za naš dalji angažman i rad, ukoliko se ostavi ovakav Poslovnik o radu Ustavnog suda RS", rekao je Ramić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

On je naglasio da Klub Bošnjaka zahtijeva od Ustavnog suda RS da radi informisanja javnosti predoči rezultate glasanja sudija u Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa.

Prema njegovim riječima, Klub Bošnjaka će uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH, iako se radi o aktu Ustavnog suda RS i logično bi bilo da oni sami isprave svoj akt.

"U cjelosti podržavamo jučerašnje zaključke predstavnika Bošnjaka u institucijama RS koji se odnose na poslednju odluku Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda RS", naglasio je Ramić.

Klub Bošnjaka smatra da je povrijeđen član 1. Ustava RS, prema kome "Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao kontitutivni narodi, ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u RS" , kao i član 5. Ustava RS u kojem piše da se uređenje RS zasniva na "osiguravanju nacionalnih ravnopravnosti i zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda".

"Članom 52. stav 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, kojim se reguliše pitanje odlučivanja u meritumu, odnosno dvotrećinskom većinom, neustavan je i nezakonit način donošenja odluka Ustavnog suda RS, jer je prema Ustavu RS dovoljan glas dvojice sudija da bi sud potvrdio da se radi o vitalnom nacionalnom interesu", dodao je Ramić.

On je istakao da duže vrijeme Klub Bošnjaka upozorava na Poslovnik o radu Ustavnog suda putem inicijativa u Narodnoj skupštini RS i iniciranja razgovora sa najvišim predstavnicima vlasti RS, ali da su te inicijative ignorisane.

Ramić je ocijenio kao politikanska tumačenja primjedbe iz Narodne skupštine RS da će klub Bošnjaka obustavom rada blokiradti stendbaj aranžman sa MMF-om za cijelu BiH, odnosno da neće stupiti na snagu rebalans budžeta RS.

"Ukoliko predstavnici vlasti zaista žele poštovati Ustav RS, onda ne mogu reći za one koji traže striktno poštovanje Ustava RS da urušavaju sistem i da ruše RS. Ukoliko postoji volja, Ustavni sud RS ovo pitanje može riješiti u naredna dva - tri dana i ništa neće predstavljati problem u nastavku funkcionisanja Kluba Bošnjaka", dodao je Ramić.

Nakon ove odluke Kluba Bošnjaka uslijedile su i reakcije zvaničnika RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE