• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regovanja na odluku Kluba Bošnjaka

Nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS odlučio da obustavi rad uslijedile su oštre reakcije zvaničnika RS.

 Regovanja na odluku Kluba Bošnjaka Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović je osudio odluku Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da obustavi rad i tako blokira usvajanje zakona i drugih akata i upozorio da ovakav potez nema uporište u Ustavu RS i Poslovniku o radu Vijeća naroda.

Kuzmanović smatra da je riječ o pokušaju udara na najviše ustavne institucije RS i naglašava odlučnost da se preduzmu Ustavom i zakonom predviđene mjere da bi bilo onemogućeno da budu ugroženi interesi građana zbog neodgovornih odluka, ma od koga one dolazile, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika RS.

Predsjednik RS je, izražavajući odlučnost očuvanja jedinstva RS, pozvao delegate u Klubu Bošnjaka da preispitaju odluku i ostanu u okvirima ustavno-pravnog sistema RS, jer nemaju pravo na politički štrajk i bojkot takve vrste, pri čemu nema potrebe da se u rješavanju ovog i drugih pitanja u pomoć poziva bilo ko, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice.

Kuzmanović ukazuje i na neprimjerene i proizvoljne komentare na rad i odluke Ustavnog suda RS, koji dolaze od pojedinih predstavnika bošnjačkog naroda u RS.

"Takva praksa nije primjerena demokratskom društvu, predstavlja miješanje u rad pravosudnih organa i narušava princip samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti", smatra Kuzmanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je rekao da bi zamrzavanje rada Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS moglo izazvati ozbiljne poteškoće i na neodređeno vrijeme usporiti rad zakonodavne i izvršne vlasti, što nije u interesu nijednog građanina RS.

On je rekao da ponašanje bošnjačkih delegata predstavlja pritisak na Ustavni sud RS, koji je nezavisan u svom radu.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kazao je da je najava blokade vrsta ucjene i vođenja politike "zavađenih jetrva", dodajući da se tako ne pravi "država koje su puna usta političara iz Sarajeva".

On ocjenjuje da je bošnjačka politika došla u ćorsokak, jer nemaju političko rješenje i program bošnjačkih političkih interesa.

"Ako je ovo ozbiljna najava, onda je to prvi korak ka razbijanju BiH", smatra Vasić.

On je kazao da SDA treba da zna da bez predstavnika jednog naroda nema ni BiH. Ipak, on smatra da je ova najava suviše neozbiljna i da se neće ni ostvariti.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a,
izjavio je da RS mora da se zaštiti od onih koji žele blokiraju njene institucije i ne prihvataju odluke Ustavnog suda.

"RS ima puno pravo da razmisli kako donijeti zakone koji će spriječiti dalje deblokade i pokušaj urušavanja RS", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima treba razmotriti da li u entitetima treba da ostanu domovi naroda jer oni ne doprinose boljem funkcionisanju države.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a,
ocijenio je najave bošnjačkih političara kao "pucanj u prazno".

On vjeruje da ova namjera neće da se ostvari ali ukoliko dođe do toga da bi time SDA pokazala lice koje prikriva.

Nagradić smatra da SDA ne može da "izdrži teret odgovornosti za političku sudbinu Bošnjaka".

Klub Bošnjaka od 14. jula je obustavio rad u Vijeću naroda RS sve dok Ustavni sud RS ne uskladi svoj Poslovnik o radu sa Ustavom RS.


(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE