• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen rebalans budžeta

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je rebalans budžeta RS za 2009. godinu u iznosu od 1,6 milijardi KM.

 Usvojen rebalans budžeta Izvor: MONDO

Usvojeni rebalans je za 70 miliona KM ili 4,2 odsto manji u odnosu na ovogodišnji budžet.

Za rebalans je glasalo 45 za poslanika, a 25 je bilo protiv.

Poslanik Partije demokratskog progresa Diana Čekić rekla je da Klub poslanika ove partije nije mogao da podrži predloženi rebalans Budžeta za 2009. godinu jer "ne ide ka poboljšanju standarda građana".

Naglasila je da je građanima poslata jasna poruka time što nisu usvojeni amandmani PDP-a u kojima su oni tražili više sredstava ili bar održavanje planiranih budžetskih sredstava za porodice poginulih boraca, za pomoć sportskim organizacijama invalida, pomoć zapošljavanju mladih, da se ostavi borački dodatak, pomoć nerazvijenim opštinama, za podsticaj poljoprivrede i druga socijalna davanja.

Čekićeva je negodovala što jedan od usvojenih amandmana SNSD-a predviđa da se od sredstava zdravstva uzima pet miliona KM i daje za finansiranje medija.

Usvojena su dva amandmana Kluba SNSD-a kojim se odobrava sufinasiranje javnih medija u iznosu od 5.000.000 KM, na teren sredstava u okviru Ministarstva zdravlja i i socijalne zaštite.

U obrazloženju se navodi da je svjetska ekonomska kriza pogodila kompletan ralni sektor pa i medije u RS, što je dovelo do problema u njihovom funkcionisanju.

Prihvaćen je i amandman kojim se odobrava grant jedinicama lokalne samouprave od sredstava MMF-a, koji iznosi 15.000.000 KM, u kome se navodi sa su rebalansom budžeta RS u okviru ostale budžetske potrošnje planirana sredstva u iznosu od 15.000.000 KM, kao pomoć budžetima lokalnih zajednica u vidu kreditnog plasmana.

S obziroma na tešku situraciju u kojoj se nalaze opštine, navodi se u obrazloženju amandmana, a koja je izazvana recesivnim kretanjima globalnih razmjera, potrebno je da se navedena sredstva dodijele opštinama kao grant bez obaveze vraćanja.

Parlament nije podržao nijedan amandman na rebalans budžeta SDS-a, PDP-a i SDA-SDP.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE