• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić predviđa sukobe

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da su u BiH mogući sukobi ukoliko bude blokiran rad institucija BiH i zatvoren OHR .

 Tihić predviđa sukobe  Izvor: MONDO

"Ne mislim da iko planira sukob, ali ako ne funkcionišu institucije BiH dobro je da je tu OHR", rekao je Tihić u intervjuu za "Nezavisne novine".

Potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera "prudske trojke" koji je inicirao visoki predstavnik Valentin Incko, naglašavajući da će on biti proširen učešćem predstavnika i drugih stranaka.

Pravdajući svoje povlačenje iz "prudskog procesa" koji je sinonim za dogovor domaćih političara o problemima u BiH Tihić je rekao da dogovori nemaju smisla ako se ne provode, te kao primjer za to naveo rušenje strategije o povratku.


Tihić je odbacio tvrdnje da politički cilj proklamovan na posljednjem kongresu SDA o osnivanju Republike BiH ruši Dejtonski sporazum i BiH.

"Tu su postavljeni naši politički ciljevi koji podrazumijevaju da se do toga dođe kroz ustavnu proceduru. Ako je cilj da BiH ima u nazivu riječ republika, o tome će se dogovoriti. Svaka stranka ima neku svoju platformu. Nema tu ništa što je neustavno i antidejtonsko", smatra Tihić.

Lider SDA je rekao da je razočaran odbijanjem Tarika Sadovića da se povuče sa pozicije ministra bezbjednosti BiH što je od njega zatražila stranka i najavio mogućnost njegove smjene u redovnoj proceduri naredne sedmice.

Na pitanje da li će bošnjačka blokada Vijeća naroda Narodne skupštine Republike Srpske izazvati srpsku blokadu Doma naroda parlamenta BiH Tihić je rekao da pozicije nisu iste, jer u parlamentu BiH postoji entitetsko glasanje, što u RS nije slučaj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE