• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kardinal Puljić: Nema povratka!

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kaže da nije realizovan proces povratka niti za njega ima dobre volje i dovoljno ulaganja.

 Kardinal Puljić: Nema povratka! Izvor: MONDO

''Nikog ne možemo da prislilimo na povratak, ali možemo da tražimo naše pravo na imovinu, zavičaj i opstanak na ovim prostorima. Od toga nema odustajanja'', rekao je Puljić novinarima u Banjaluci nakon dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Naveo je da su za loše rezultate povratka odgovorni svi nosioci vlasti, dvostruka mjerila međunarodne zajednice koja je davala pomoć lokalnoj vlasti, a nije ulagala za povratak, dugotrajni procesi u vezi s povratkom, a mediji nisu iznosili dovoljno pozitivnih elemenata podupirući pravo na povratak.

''Na područje Republike Srpske (RS) trebalo bi da se vrati oko 22 000 Hrvata katolika. Nažalost, ni u Federaciji BiH ne postoji na svim prostorima dobra volja, posebno kada je u pitanju opstanak, jer u nekim mjestima vlada administrativni pritisak kada je riječ o raznim dozvolama'', naveo je kardinal Puljić.

Poručio je da nema druge opcije nego da se živi zajedno, te da je potrebno mijenjati mentalitet gdje ''svako misli da onoliko voli svoj narod koliko mrzi drugi''.

Govoreći o vraćanju crkvene imovine, kardinal Puljić rekao je da je u toku donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji, izražavajući nadu da će taj zakon na nivou BiH biti novi korak ka ispravljanju nepravde.

Banjalučki biskup Franjo Komarica, koji je na današnji dan prije dvadeset godina preuzeo biskupski ordinarij i upravljanje ovom biskupijom, rekao je da rad Biskupske konferencije doprinosi opštem dobru ove zemlje koja još osjeća posljedice rata.

Sekretar Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević rekao je da je tokom zasjedanja Konferencije 13. i 14. jula razmotreno više dopisa i izvještaja o aktuelnim događanjima na područiju biskupija, te da su odobreni sastavi i članovi svih vijeća i komisija ove konferencije.

''Upoznavši se sa zaključcima i smjernicama predsjednika biskupskih konferencija jugoistočne Evrope u martu u Turskoj, biskupi podstiču vjernike na još veći rast u vjerskom znanju, učestvovanju na misnim slavljima, na otvorenost prema drugima i drugačijima, te na podsticanje zajedničkih vrijednosti za dobro svih naroda i svakog čovjeka u BiH'', naveo je Tomašević.

Uz članove Biskupske konferencije BiH, na zasjedanju su učestvovali i biskup šibenski Ante Ivas, slovenački biskup Ante Glavan, biskup kotorski Ilija Janjić, te biskup iz norveške prelature Tomoso Berislav Grgić.

Učesnici Biskupske konferencije prisustvovali su i misnom slavlju u banjalučkoj katedrali povodom rimokatoličkog praznika svetog Bonaventure, sveca zaštitnika banjalučke biskupije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE