• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija izviždala Džombića

Poslanici SDS-, PDP-a i SRS-a, napustili zasjedanje u vrijeme dok je ministar finansija obrazlagao odluku o zaduženju RS prema MMF-u.

 Opozicija izviždala Džombića Izvor: MONDO

Prije nego su napustili salu, poslanici SDS-a su zviždanjem pištaljkama pokušali da ometu ministra Aleksandra Džombića da govori.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (RS) Milanko Mihajlica, koji je najavio da će zatražiti Džombićevu smjenu,  smatra da je ministar finansija RS  grubo povrijedio Poslovnik o radu Narodne skupštine i ugled parlamenta, jer se nije izjasnio o amandmanima koje je opozicija uložila na rebalans budžeta RS.

Mihajlica je rekao da je riječ o više od 50 amandmana koji su opozicione stranke uložile na rebalans budžeta.

"Umjesto da u uvodnoj riječi obrazloži makroekonomske pokazatelje i upozna poslanike o `pismu namjere` MMF-a i na taj način stvori pretpostavke za kvalitetnu raspravu, ministar je `čitao lekciju` i omalovažavao poslanike, posebno opozicije'', ocijenio je Mihajlica.

On je rekao da je Džombić nastavio sa takvim ponašanjem zbog čega je opozicija i napustila zasjedanje.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović kritikovao je Džombića zbog toga što, kako je naveo, nastavlja sa ignorantskim odnosom prema parlamentu RS.

Borenović je rekao da ministar finansija nije poslanicima dostavio "pismo namjere" Vlade RS poslato Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u vezi sa stendbaj aranžmanom, a da se tokom zasijedanja Narodne skupštine u utorak nije izjasnio o amandmanima u vezi sa rebalansom budžeta RS.

Borenović je ocijenio da je ovo "svojevrsno nasilje" u parlamentu Srpske i pokušaj skrivanja podataka i parametara.

On je naveo da je PDP došao do "pisma namjere" iz kojeg se vidi da će biti smanjene plate zdravstvenim radnicima i da će bruto društveni proizvod biti smanjen za tri odsto što se, kako je rekao, nije moglo čuti od zvaničnika RS.

Borenović je napomenuo da je "pismo namjere" potpisao i premijer RS i ministar finansija, tvrdeći da javnost RS o tome ništa ne zna.

Opozicija Džombiću zamjera što im nije dostavio "pismo namjere" koje je RS uputila MMF-u za stendbaj aranžman, što se tokom završnog izlaganja u zsjedanju da ranije nije izjasnio o amandmanima na Prijedlog rebalansa budžeta RS za 2009. godinu te, kako navode, zbog ignorantskog i nekorektnog odnosa ministra finansija prema poslanicima.

NSRS usvojila je u srijedu rebalans budžeta RS za 2009. godinu koji iznosi od 1,6 milijardi KM, što je za 70 miliona KM ili 4,2 odsto manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE