• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska dijaspora: Incko proizvodi krizu!

Srpska dijaspora u Čikagu upozorila da visoki predstavnik u BiH svojim djelovanjem uzrokuje novu krizu na Balkanu.

 Srpska dijaspora: Incko proizvodi krizu! Izvor: MONDO

“Favorizujući jednu stranu u BiH, Valentin Incko direktno poizvodi krizu u zemlji”, smatraju u srpskoj dijaspori.

"To je strana koja nije za dogovor, koja nije za ravnopravnost i koja bi samo da ruši, bez obzira na cijenu. Ta ista strana ne želi BiH po mjeri svih naroda koji u njoj žive, koja misli da je samo ona u pravu, da sa njihove strane nije bilo i nema pogrešnih poteza, zločina i da oni, kao navodno jedine žrtve imaju pravo na sve", navodi se u otvorenom pismu koje je Udruženje Srba iz Republike Srpske (RS) sa sjedištem u Čikagu uputilo Incku.

Povod za ovakvo reagovanje srpske zajednice u Americi je razočarenje posljednjom Inckovom odlukom o poništavanju zaključaka Narodne skupštine o efektima prenosa nadležnosti sa RS na zajedničke institucije BiH.

"Narodna skupština RS je, kao i u svim državama svijeta, mjesto gdje se ispoljava demokratija i pravo na slobodno mišljenje. Izgleda da čak ni Vi, koji dolazite iz demokratske Austrije, niste imuni na nedemokratske poteze i ne doprinosite razvoju demokratije", navodi se u pismu uz ocjenu da skupštinski zaključci nisu bili antidejtonski, već izraz demokratije i poštovanja Dejtonskog ugovora i Ustava BiH.

Srpska dijaspora podsjeća Incka da su njegovi prethodnici svojim mjerama bukvalno oteli od RS veliki broj nadležnosti i upozorava da razni predstavnici međunarodne zajednice, koje naziva kreatorima novog svjetkog poretka, smatraju da je nekim narodima zabranjeno i da misle i da traže pravdu i da budu poštovani.

"Ako Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ RS nema pravo da raspravlja o nadležnostima koje su otete na način suprotan Ustavu BiH, onda je Vaš potez antidejtonski i nedemokratski. Ako parlament ne može pokušati da zaštiti interese svih stanovnika RS, ko može?" , navodi se u otvorenom pismu visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Istovremeno, predsjednik Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević takođe je kritikovao Incka, rekavši da bošnjački politički vrh, uz podršku visokog predstavnika i međunarodne zajednice, svakodnevno teži ukidanju Republike Srpske.

"Srpski radikali neće dozvoliti da se RS po bilo kom osnovu dovodi u pitanje i bezuslovno ćemo se boriti protiv takvih pokušaja", rekao je Blagojević juče novinarima u Bijeljini.

On je naveo da su pregovori o promjeni ustava u završnoj fazi, ocjenjujući da nisu u pitanju amandmani kojima bi se ustav djelimično mijenjao, nego je da je u pitanju temeljna promjena ustava.

"Sve ove promjene imaju za cilj ukidanje entitetskog glasanja, a konačno, time bi se dovelo u pitanje i postojanje RS", kaže Blagojević.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE