• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Odluka Kluba Bošnjaka ucjenjivačka”

Profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu Petar Kunić smatra ucjenjivačkom odluku Kluba Bošnjaka da obustavi rad .

 “Odluka Kluba Bošnjaka ucjenjivačka” Izvor: MONDO

Odluka Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) - da obustavi rad dok Ustavni sud RS ne uskladi svoj Poslovnik o radu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS - ucjenjivanje je institucija Srpske i Ustavnog suda”, kaže Kunić.

Istakao je da je riječ o osmišljenom konceptu opstrukcije institucija RS i da ta odluka nije pravno utemeljena.

''Ponašanje Kluba Bošnjaka uokviruje se u koncept Sarajeva koje želi da stvori što goru situaciju pred ustavne promjene'', rekao je Kunić.

On je pretpostavio da je ovaj klub ''dobio nalog iz svoje sarajevske centrale da opstruiše institucije RS kako bi stvorio pogrešnu sliku pred evropskim i međunarodnim institucijama kako ni institucije Srpske ne rade''.

Ako neki podzakonski akt nije usklađen sa zakonom, Kunić je istakao da se onda direktno primjenjuje zakon, što Ustavni sud zna.

"Takvo ponašanje je u okviru političke kampanje koja se već duže vrijeme vodi protiv RS. To nije kraj priče za stvaranje određene atmosfere pred ustavne promjene da bi se stvorila atmosfera da je postojeći sistem prema sadašnjem ustavnom i političkom sistemu - neodrživ'', istakao je Kunić.

On je naveo da se kod ustavnih promjena ne utvrđuju prioriteti, a ukoliko je potrebno mijenjati nešto što pravi najveće troškove i neefikasnu državu - prioritet je Federacija BiH.

"Dakle trebalo bi mijenjati Ustav FBiH, smanjiti broj kantona i administraciju, i povećati funkcionalnost državnih institucija, a ne ići na promjene državnog ustava. To sve govori o skrivenim ciljevima da se uzmu nadležnosti RS'', naglasio je Kunić.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS smatra da je zbog postojećeg Poslovnika o radu Ustavnog suda RS omogućeno preglasavanje bošnjačkih predstavnika i da je to razlog što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda donijelo odluku prema kojoj je ustavan Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS prema kojem je iz imena opština Brod i Kostajnica izbrisan prefiks „bosanski“.

Zbog ove odluke najavljena je i apelacija Ustavnom sudu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE