• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko okuplja lidere

Lideri SNSD, HDZ BiH i SDA sastaće se u četvrtak u Sarajevu na poziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. Poziv dobili Lagumdžija i Silajdžić.

 Incko okuplja lidere Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je svoj dolazak u Sarajevo, kao i lideri SDA i HDZ BiH, Sulejman Tihić i Dragan Čović. Osim navedene trojke, poziv Valentina Incka dobili su i lideri SDP-a Zlatko Lagumdžija i Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Međutim, Lagumdžija neće prisustovati sastaku jer su za njega "prudska trojka", kao i vladajuća koalicija, već odavno politički mrtva.

"Ljudi koji su ih činili su, pak, tu i oni se ne mogu izbjeći, jer iza njih stoji legitimitet sa proteklih opštih izbora i poslušna glasačka mašina u parlamentima", rekao je Lagumdžija u pismu upućenom Valentinu Incku. On je istakao da dijeli mišljenje visokog predstavnika u BiH da ne postoji alternativa političkom dijalogu, koji se mora vratiti u okvire institucija BiH.

Prema najavama iz OHR-a, najvažnija tema sutrašnjeg sastanka Valentina Incka i lidera političkih partija u BiH biće realizacija preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je Srni da je to ključno pitanje za građane BiH i da Incko očekuje da svi politički lideri daju konstruktivan doprinos i obezbijede da građani BiH ne budu izolovani.

Prema njenim riječima, na sastanku će biti riječi i o drugim važnim pitanjima, poput ispunjavanja pet ciljeva i dva uslova.

Govoreći o učesnicima sastanka, ona je navela da su u Dubrovniku obavljene konsultacije sa prudskom trojkom o tome ko bi trebalo da učestvuje u proširenom procesu i da su na osnovu njihovih zahtjeva pozivnice upućene liderima Socijaldemokratske partije BiH i Stranke za BiH.

Stranka za BiH pozdravila je ranije opredjeljenost visokog predstavnika u BiH da se što prije uspostavi širi politički proces sa učešćem što je moguće većeg broja političkih stranaka.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE