• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH "okovana" plastičnim otpadom

Ultratanke plastične kese, čiji je period razgradnje i do hiljadu godina, sve više zagađuju BiH. Država bez strategije za odlaganje ambalažnog otpada.

 BiH "okovana" plastičnim otpadom Izvor: MONDO

BiH guši otrovni najlonski tepih, sačinjen od tona ultratankih plastičnih kesa, koje se ne mogu reciklirati, a čiji je period razgradnje i do hiljadu godina.

Predsjednik NVO "Centar za životnu sredinu" Banjaluka Miodrag Dakić za "Večernje novosti" ističe da Republika Srpska, a ni BiH još nemaju strategiju za zbrinjavanje ambalažnog otpada, tako da je nerealno u skorije vrijeme očekivati bilo kakve sistemske mjere koje se odnose na uvoz, proizvodnju i upotrebu plastičnih kesa u BiH.

On ističe da treba očekivati da se se trgovinski lanci, kao i proizvođači, koji posluju u zemljama EU i u BiH, do naredne godine postepeno preorijentišu na kese od biorazgradivih materijala.

"Građane BiH proizvodnja biorazgradivih kesa koštala bi samo nekoliko feninga više, što nije puno novca, s obzirom na to da se time njihovom potomstvu osigurava zdraviji vazduh i zemlja", kaže Dakić.

Dakić ističe da vlasti u BiH u poslednje vrijeme rade na sortiranju reciklažnog otpada, ali da to predstavlja "Sizifov posao", ako nema industrije reciklaže.

On ističe da podsticajima i oslobađanjem od poreza država treba da omogući povoljan poslovan ambijent za reciklažnu industriju.

I NVO Centri civilnih inicijativa BiH nedavno je širom BiH pokrenula kampanju "Očistimo otpad u BiH".

Prema riječima koordinatora kampanje Zorana Adžaipa, u BiH je samo prošle godine uvezeno čak 300 miliona komada plastične ambalaže, ili proizvoda upakovanih u plastičnu ambalažu, što je više od 250 miliona KM.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da je u toku izrada propisa o uspostavljanju sistema o sakupljanju i vraćanju ambalažnog otpada, među kojim su i plastične kese.

Upotreba najlonskih kesa zabranjena je u svim članicama EU, a u susjednoj Srbiji neće se koristiti od naredne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE