• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedni u geto, drugi u Evropu

Zeleni u Evropskom parlamentu i jedna grupa njemačkih intelektualaca nezadovoljni su što građanima BiH nisu ukinute vize.

 Jedni u geto, drugi u Evropu Izvor: MONDO

Poslanici Zelenih u Evropskom parlamentu (EP) i jedna grupa njemačkih intelektualaca nezadovoljni su što građanima Bosne i Hercegovine (BiH) nisu ukinute vize, jer su bili najveće žrtve rata tokom devedestih.

Odlukom o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore, ali i nastavkom viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, Evropska Unija i Zapad ponovo su izdali najveće žrtve posljednjeg rata, Bošnjake, prenosi Dojče vele.

To je stav jedne grupe njemačkih intelektualaca koji su pokrenuli inicijativu kojom žele da ukažu da Evropska komisija ovakvom odlukom razjedinjuje jugoistočnu Evropu.

Njemački političari, međutim, tvrde da su Srbija i njena nova Vlada napravile vidne korake u procesu demokratizacije zemlje, i zato zemlja i njeni građani moraju biti i nagrađeni.

Bošnjaci ostaju u getu, jer će Srbi i Hrvati, koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine dobiti pasoše susjednih država, smatra Tilman Cilh, predsjednik Društva za ugrožene narode.

”Prvi put je u Evropi nakon 1945, ponovo izolovana iz Evrope jedna nehrišćanska zajednica zbog svoje vjerske pripadnosti. Nekada su to bili evropski Jevreji, sada su to muslimani iz Bosne, koji su krajnje evropski narod.”

I doktor Benjamin Biber koji predvodi Grupu naučnika ”Bosna” smatra, da su bosanski muslimani izdati po drugi put.

”To je najveći signal u vremenu kada se u svijetu vodi velika kampanja protiv islama. Bosanki muslimani su priterani uz zid i javno se pitaju, zašto nas ponovo izdaju. Razočarenje u Zapad i Evropsku uniju je veliko.”

Njemački parlamentarac i predsjedavajući Parlamentarne grupe za Bosnu i Herecegovinu Rajner Štiner ponavlja, međutim, da Bosna i Hercegovina nije „ispunila zadatke“.

Politika Srbije pozitivno je promijenjena dolaskom nove vlade na vlast, i zato i Evropa mora Srbiji izaći u susret, rekao je on.

”Evropska unija će i dalje vršiti pritisak na srpsku vladu zbog hapšenja ratnih zločinaca. Međutim, mlade generacije ne mogu duže da trpe zbog stare politike. Mi moramo ostati u dobrom kontaktu sa Srbijom, jer je ona najvažnija zemlja za integraciju celog regiona u Evropsku uniju. Zato Evropa mora učiniti malu 'preduslugu' i omogućiti Srbima da putuju po Evropi.”

Riječima utjehe javnosti BiH obratili su se i evropski komesar za proširenje Oli Ren i komesar za unutrašnju politiku i bezbjednost Žak Baro.

BiH može dobiti liberalizaciju viza tokom 2010. godine, pod uslovom da ispuni preostale uslove, rekao je Oli Ren u njihovom zajedničkom pismu.

On je istakao da BiH treba da ispuni iste uslove koje su imale Srbija, Crna Gora i Makedonija, čiji će građani moći putovati u šengenske zemlje od početka sledeće godine.

Ren i Baro minimizirali su kritike odluke da BiH za sada nije u krugu povlašćenih zemalja regiona u pogledu bezviznog putovanja i utvrdili da je riječ o potrebi ispunjena tehničkih uslova, prenosi Nes radio.

"Ne želimo da BiH i Albanija dugo čekaju. Želimo ih motivisati da nastave reforme koje će dovesti do bezviznog režima'', rekao je Baro.

(FoNet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE