• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shefer: Reforme, pa u NATO

Da bi BiH pristupila Alijansi potrebno je da sprovede reforme, uključujući i reformu Ustava, te da ispuni "pet plus dva" cilja i uslova.

 Shefer: Reforme, pa u NATO Izvor: MONDO

Ovo je izjavio u četvrtak u Sarajevu generalni sekretar Natoa Jap de Hop Shefer obraćajući se članovima Predsjedništva BiH, izrazivši očekivanje da će ustavne reforme dovesti do rezultata. On je u izjavi medijima istakao da je "to relevantno za nastojanja BiH u pogledu članstva u Natou".

Shefer je podsjetio da za "članstvo u Natou postoje uslovi i forme koje treba zadovoljiti", nakon čega članice saveza treba da donesu političku odluku o pristupanju BiH u punopravno članstvo.

Konstatujući da je BiH napreduje u aktivnostima u okviru programa Partnerstvo za mir, Shefer je obećao dalju pomoć BiH u njenim nastojanjima ka punopravnom članstvu u Natou.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izrazio je očekivanje da će BiH što prije dobiti status punopravnog člana u Natou.

"Punopravno članstvo u Natou je stabilizujući faktor ne samo u BiH nego i u regiji, čemu nema alternative. U tome se svi slažemo i o tome imamo konsenzus", istakao je Silajdžić.

Odlazećem generalnom sekretaru Natoa, kojem je ovo oproštajna posjeta BiH, Silajdžić je zahvalio za pomoć na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Sheferovoj oproštajnoj posjeti prisustvovali su i član Predsjedništva Nebojša Radmanović, Davor Vuletić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, ministar inostranih poslova Sven Alkalaj, te komandant Nato-štaba u Sarajevu Sabato Eriko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE