• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić se žali na odluku o sporazumu

Odbrana Radovana Karadžića najavila je da će uložiti žalbu na odluku vijeća Haškog tribunala da odbaci Karadžićev zahtjev za obustavu postupka.

 Karadžić se žali na odluku o sporazumu  Izvor: MONDO

Zahtjev je zasnovan na tvrdnji da mu je imunitet 1996. garantovao izaslanik SAD Ričard Holbruk.
Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima i uzimanje medjunarodnih talaca u BiH 1992-95.

U podnesku Karadžićeva odbrana tvrdi da je vijeće predsjedavajućeg Ijana Bonomija pogrešno utvrdilo da Holbruk, tokom pregovora o povlačenju Karadžića u julu 1996, nije bio ovlašćen da djeluje u ime Savjeta bezbjednosti UN, iz čega proizlazi i da njegova navodna obećanja Karadžiću nisu obavezujuća za Tribunal.

U zahtjevu za obustavljanje postupka, podnetom krajem maja, Karadžić je tvrdio da mu je Holbruk, djelujući u ime SAD, ali i Savjeta bezbjednosti UN, garantovao imunitet u zamjenu za povlačenje sa čela RS, tokom pregovora sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu, 18. i 19. jula 1996.

"Ova pitanja zadiru u srce pravičnosti tekućeg postupka i njegovog ishoda. Ako je Karadžić u pravu, njemu uopšte ne bi trebalo suditi. Brza odluka žalbenog vijeća bi, stoga, proces ubrzala i, nadamo se, okončala", piše u podnesku kojim je Karadžićeva odbrana najavila ulaganje žalbe.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula prošle godine, a u Hag je prebačen devet dana kasnije. U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, odbio je da se izjasni o krivici, poslije čega je sudija Bonomi u spis, u skladu sa pravilima, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE