• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri sa Inckom o "gorućim pitanjima"

U Sarajevu je počeo sastanak pet političkih lidera sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom. Teme razgovora: vize i ustavne promjene.

 Lideri sa Inckom o "gorućim pitanjima" Izvor: MONDO

Sastanku prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ 1990 Božo Ljubić i potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović.

Incko je prije sastanka rekao da je riječ o proceduralnom skupu koji bi trebao da pomogne rješavanju pitanja poput državne i vojne imovine, viza, te da će biti riječi i o ustavnim promjenama.

Visoki predstavnik u BiH očekuje da će današnji sastanak vratiti optimizam na domaćoj sceni u BiH.

"Sve političke stranke su pozvane, ali došla su njih petorica. Poziv je bio upućen i opozicionom SDP-u, PDP-u i DP-u", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, lider PDP-a Mladen Ivanić i lider DP-a Dragan Čavić javili su da ne mogu prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza, ali su obećali da će doći na naredni sastanak.

"Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da njegova stranka neće učestvovati na takvim sastancima, ali da je spremna podržati sve što je pozitivno, te dati svoj doprinos i na ekonomskom području", rekao je Incko.

Komentarišući odluku Evropske komisije, koja nije preporučila liberalniji vizni režim za građane BiH, Incko je rekao da je cilj da BiH dobije bezvizni režim 1. jula iduće godine, te najavio da će na danas pozvati sve da se ubrzano rade na tom pitanju.

"Naš cilj je da BiH dobije bezvizni režim sa 1. julom iduće godine. U septembru je takođe predviđena još jedna procjena postignutog napretka", rekao je Incko.

Incko je rekao da je sa ljudskog aspekta pomalo razočaran odlukom Evropske komsije, ali da su, tehnički gledano, sve zemlje zapadnog Balkana dobile iste uslove.

"To je nekih, 170 do 180 uslova za BiH, od čega je ispunjeno 154. Ostalo je još da se uradi sve u vezi sa tih 20 tačaka", rekao je Incko.

Lider SNSD- a Milorad Dodik rekao je prije sastanka da je prudski proces sinonim za dogovor domaćih političkih lidera i da je apsolutno protiv miješanja stranaca.

On je naglasio da je sastanak prilika da se napravi inventura do sada dogovorenog, te da se vidi kako dalje.

Dodik je napomenuo da je lider SDA Sulejman Tihića tražio u Dubrovniku da broj učesnika bude proširen da bi se dao kapacitet bošnjačkoj strani.

Lider SNSD-a smatra da je lider HDZ BiH 1990 Božo Ljubić nepotrebno pozvan na ovaj sastanak, iako nema ništa prtiv toga da bilo ko dođe.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ništa naročito ne očekuje od današnjeg sastanka.

"Mislim da se ništa konkretno nećemo dogovoriti, jer ako nismo mogli trojica, onda petorica pogotovo ne mogu", rekao je Čović.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović kaže da ne očekuje ništa spektakularno od današnjeg sastanka i smatra da je riječ o pokušaju dogovora šireg kruga aktera političkog života.

Lider HDZ BiH 1990 Božo Ljubić smatra da u razgovore ove vrste trebaju biti uključene bar po jedna opoziciona stranka iz svakog entiteta.

Lider SDA Sulejman Tihić nije dao izjavu prije početka sastanka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE