• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uložiti napore za rješavanje zahtjeva iz mape puta

Predstavnici vlasti u BiH i Delegacije Evropske komisije u BiH konstatovali su da je potrebno uložiti dodatne napore na putu BiH ka EU.

 Uložiti napore za rješavanje zahtjeva iz mape puta Izvor: MONDO

Predstavnici vlasti u BiH su se saglasili da je potrebno hitno uložiti dodatne napore u rješavanje niza pitanja koja su u skladu sa prioritetima Evropskog partnerstva i zahtjeva iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Na drugom po redu koordinacionom sastanku o ispunjavanju obaveza BiH u procesu pridruživanja EU, predstavnici vlasti u BiH i Delegacije Evropske komisije u BiH su istakli da je potrebno puno provođenje zakona o policijskoj reformi, uključujući predstojeće imenovanje članova Odbora za žalbe građana i Nezavisnog odbora.

Istaknuto je da je potrebno i puno provođenje zakona o ombudsmanu na državnom nivou, usvajanje zakona o javnim nabavkama, revidirane Strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, zakona o popisu stanovništva, zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva, zakona o zabrani diskriminacije i priprema nacrta zakona o borbi protiv korupcije.

U saopštenju iz Delegacije Evropske komisije u BiH, koja je organizovala sastanak, Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog kašnjenja u korištenju predpristupnih fondova fondova EU (IPA) i pozvala vlasti BiH da ubrzaju taj proces.

U saopštenju se navodi da će vlasti u BiH će pojačati napore u ispunjavanju obaveza prema EU.

Naredni koordinacioni sastanak o ispunjavanju obaveza prema EU, koji bi trebao biti održan do početka septembra, ocijenit će napredak postignut po ovim pitanjima.

Današnjem sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, njegovi zamjenivi Dragan Vrankić i Tarik Sadović, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić, predsjednici oba doma Parlamenta BiH Ilija Filipović i Beriz Belkić, te predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac.

U ime Evropske unije, na sastanku su učestvovali specijalni predstavnik EU Valentin Incko i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije Boris Jaročević.

Cilj ovih sastanaka je da ključni funkcioneri sa svih nivoa vlasti i predstavnici institucija nadležnih za određena pitanja identifikuju odgovorne za rješavanje otvorenih pitanja, te podstaknu brži napredak BiH na putu ka EU, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE