• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Osnova za razgovore Dejton

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je stav skupštine o ustavnim promjenama jasan i da je osnova za razgovore Dejton.

 Radojičić: Osnova za razgovore Dejton Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, to znači da se ne mogu mijenjati nadležnosti RS i entitetsko glasanje u parlamentu BiH. On je naglasio da je potrebno korigovati strukturu i izbor članova Predsjedništva i parlamenta BiH u skladu sa evropskim normama i konvencijama i dodao da bi kada bi bilo spremnosti kod političara iz Federacije BiH (FBiH) realno bilo u toku jeseni fokusirati se na ta pitanja.

Komentarišući ranije najave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da bi OHR mogao biti zatvoren u oktobru, Radojičić je naglasio da će OHR ili biti transformisan u oktobru ili će ostati godinama.
Radojičić je za "Glas Srpske" rekao da političari iz Federacije BiH ne žele čak ni da razgovaraju sa predstavnicima RS o ispunjavanju uslova potrebnih za tranziciju OHR-a, iako Brisel podržava taj proces.

Osvrćući se ne pasivnost OHR-a na blokadu izvršne vlasti RS od bošnjački predstavnika, te izjave lidera SDA Sulejmana Tihića o mogućoj obnovi sukoba, Radojičić je izrazio razočaranje.
"Ne tražim od OHR-a da rješava naše probleme, jer smatram da je to vrijeme prošlo, ali ako za samo 15 minuta reaguju u vezi sa Zaključcima Narodne skupštine RS, koji nisu ni zakon ni odluka, a ne oglase se za ovakve stvari, nije teško vidjeti da tu nešto nije u redu. Razočaran sam ovakvim ponašanjem OHR-a", rekao je Radojičić.

On smatra da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS potpuno pogrešno tumače Ustav Srpske, jer obustavljanjem rada svjesno krše propise i djeluju antiustavno, zbog čega može biti pokrenuto pitanje krivične odgovornosti.
Radojičić je rekao da će RS "sigurno naći legalne puteve da iz ove situacije izađe na ustavan i zakonit način".

"Ako oni ne budu htjeli da rade, sigurno ćemo naći legalne puteve kako bismo deblokirali zakonodavne aktivnosti u RS, jer se ne može dozvoliti da neko antiustavnom djelatnošću praktično blokira čitav sistem", rekao je Radojičić.On je ocijenio da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS za svoju odluku nemaju nikakvo uporište u Ustavu, zakonu, niti Poslovniku o radu Vijeća naroda RS, te da djeluju van Ustava, zakona i ovog poslovnika i time svjesno krše propise, te dodao da onaj ko djeluje antiustavno mora biti spreman da krivično odgovara.

Prema Ustavu RS, da bi pred Ustavnim sudom RS bilo pokrenuto i razmatrano pitanje vitalnog nacionalnog interesa, potrebna je saglasnost dvojice sudija, istakao je Radojičić i dodao da se konačna odluka suda donosi dvotrećinskom većinom, što je Ustavni sud RS ispoštovao.
On je potvrdio da su inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH nedavno obavili razgovar sa njim i sa svim šefovima poslaničkih klubova i rukovodstvom NS RS, naglasivši da je to neprimjereno, jer su sve odluke Narodne skupštine javne. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE