• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU za BiH sa tri entiteta?

Iz EU i SAD stižu pozitivni signali za troentitetsko uređenje BiH, rekao je Leo Pločkinić, predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas".

 EU za BiH sa tri entiteta? Izvor: MONDO

On je precizirao da bi najbolje rješenje bila tri entiteta i to - Republika Srpska, hrvatska republika Herceg-Bosna i bošnjačka unija sa distriktom Sarajevo.

"To je recept trajnog mirovnog rješenja za BiH", smatra Pločkinić.

On je rekao da, iz izvora bliskih komesaru za proširenje EU Oliju Renu, stižu pozitivni signali da je troentitetsko ustavno uređenje najbolje za BiH.

Prema njegovim riječima, načelno je dogovoreno da treći entitet bude u granicama kakve su bile na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a koje je hrvatska strana unijela u Federaciju BiH (FBiH) sa pravom diskontinuiteta teritorije.

"Predlaže se ukidanje županija, drastično smanjenje administracije u FBiH za oko 400 do 500 puta i preusmjeravanje tog novca na razvoj privrede, ekonomski rast i razvijanje", kaže Pločkinić, koji je BiH nazvao "ekonomski napaćenom državom".

On je istakao da Hrvati imaju odlične diplomatske veze i da su izlobirali da njihov zahtjev prođe u međunarodnim krugovima.

"Mi već imamo odlične signale i pozitivne poruke iz Stejt dipartmenta, bez obzira na to što američki predstavnici u BiH u prvi mah nisu bili za ovu ideju. Njihovim posljednjim insistiranjem na nastavku `prudskog procesa` dobili smo i u BiH sve više međunarodnih pobornika za naše ustavno uređenje BiH", tvrdi Pločkinić.

On je naveo da prema anketi, koju je sprovela "Kroacija libertas", 97 odsto Hrvata podržava formiranje hrvatskog multietničkog entiteta u BiH, kao i 95 odsto Srba i 33 odsto Bošnjaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE