• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH naoružava Avganistan?

Amerikanci zatražili od Ministarstva odbrane BiH da Avganistanu pokloni 110 haubica koje su u vlasništvu RS, što bi oštetilo budžet RS za 5 miliona KM

 BiH naoružava Avganistan? Izvor: MONDO

Ministarstvo odbrane BiH sačinilo je spisak naoružanja i vojne opreme koje će, po zahtjevu aameričke ambasade u BiH, biti poklonjeno snagama bezbjednosti Avganistana, piše "Press RS" i navodi podatak da će se Kabulu donirati i 110 haubica iz sastava nekadašnje Vojske Republike Srpske.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac potvrdio je Pressu RS da je američka mabasada u BiH uputila zahtejv da se dio naoružanja donira Avganistanu. Marjanac, međutim kaže da odluku o tome treba da donese Predsjeništvo BiH.

"Ministarstvo odbrane je sačinilo spisak i specifikaciju vrsta i količine naoružanja koje traže Amerikanci. Riječ je uglavnom o zahtjevu za modernijim naoružanjem, Oružane snage Bih takvog baš i nemaju. Uostalom, odluku treba da se donese Predsjedništvo BiH", kaže MArjanac.

Vojno politički analitičar Gostimir Popović smatra da ovim potezom Ministarstvo bezbjednosti BiH pokušava da manipuliše viškom naoružanja, čime bi Srpska bila oštećena za najmanje 5 miliona maraka.

"To je nečuvena krađa imovine Republike Srpske. Jedna haubica sada košta oko 120.000 KM. Znamo da je riječ o naoružanju koje je svrstano u višak i koje nije novo, ali tvrdim da je ono na crnom tržištu zadržalo vrijednost. Uostalom, kada bi se te haubice prodale u staro gvožđe, nešto bi se na njima i zaradilo. Ovako, pitanje je gdje će to oružje završiti - da li zaista u rukama vlade u Kabulu ili kod talibana", kaže Popović za "Press RS".

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, koji podsjeća da još od formiranja Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH dio bošnjačkih kadrova pokušava da preotme imovinu RS.

"Ta nastojanja su eskalirala nakon što je Ministarstvo odbrane BiH sačinilo spisak viška naoružanja, pri čemu se sada taj naš višak pokušava da "utopi" budzašto ili pokloniti, samo da RS ne bi dobilo sredstva od njegove prodaje", kaže Ćurguz.

Direktor Direkcije za promet i kontrolu naoružanja i vojne opreme RS Rajko Čkonjević kaže da BiH nije u situaciji da bilo kome šta poklanja, a kamoli naoružanje, ističući da se ne treba odricati prihoda koji se mogu ostvariti njegovom prodajom.

"Predsjedništvo BiH može da donese odluku da se dio naoružanja Oružanih snaga BiH nekome pokloni, ali zaista ne vidim potrebe za time. Za sav višak naoružanja treba pronaći kupca i novac od njegove prodaje iskoristiti za reješavanje nagomilanih problema. Nisam mišljenja da BiH sebi može da dozvoli luksuz da se odiče sigurnih prihoda", kaže Čkonjević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE