• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD, DNS i SP potpisali sporazum o saradnji

Autor SRNA

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o zajedničkom djelovanju u vezi sa formiranjem vlasti u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da sporazum predstavlja osnovu za formiranje zajedničkih institucija vlasti na nivou Republike Srpske s ciljem očuvanja stabilnosti Srpske i njenog razvoja.

On je naglasio da sporazum predviđa i programske ciljeve s kojima su se ove tri stranke promovisale na prethodnim izborima i ranije, te da znači usaglašenost i većinu oko izbora rukovodstva Narodne skupštine i dogovor o izboru Vlade.

Dodik je dodao da koalicioni sporazum predviđa i borbu protiv svake vrste devijacije, kriminala i korupcije i osposobljavanje Republike Srpske za borbu protiv terorizma, imajući u vidu da BiH predstavlja jednu od potencijalnih baza za širenje različitih oblika opasnosti od terorizma.

"Razvoj ekonomije podrazumijeva donošenje novog seta zakona koji će poboljšati uslove privređivanja. Svi želimo da privučemo investicije i svi želimo da tim investicijama omogućimo zapošljavanje", rekao je Dodik, ističući da će se na tom putu koalicija voditi najboljim iskustvima evropskih zemalja koje su pravile brze prodore poput Švajcarske, Luksemburga ili Norveške.

Dodik je potvrdio i da će za predsjednika Narodne skupštine Srpske biti predložen kadar DNS-a, te da stranke potpisnici današnjeg sporazuma imaju većinu za to, i da poslanici koalicije "Domovina", što se tiče SNSD-a nisu za većinu potrebni.

"Ne možemo da idemo sa partijom koja kaže da se desio genocid, koja zatvara oči pred problemima u BiH, sa partijama koje generišu probleme u BiH, koje žele centralizovanu BiH, kao što ni one ne mogu da idu sa nama iz istih, samo obrnutih, razloga", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da tri partije imaju legitimnu i legalnu većinu koju, kako je naveo, nikakve izmišljene afere, priče, špekulativni snimci, ne mogu da poremete.

Kada je riječ o vlasti na nivou BiH Dodik je rekao da SNSD, DNS, i SP vjeruju da će politika koju budu vodili u Srpskoj biti dominantna politika iz Republike Srpske na nivou BiH, te da olako stvorena koalicija SDA, SDS, NDP i PDP bila rezultat stiske u vremenu i kako je rekao da se ne izgubi sve u političkom smislu.

Komentarišući sporazum koji je HDZ potpisao sa SDA Dodik je rekao da je tako nešto logično i očekivano i da ga raduje što je to urađeno na nivou Federacije BiH, ali da se tek nakon formiranja organa na nivou entiteta treba vidjeti kako će se formirati na nivou zajendičkih institucija.

"Vjerujemo da na nivou BiH treba da se oslikavaju dominantne politike iz entiteta, jer je i BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i upravo oni koji imaju političku reprezentativnost u ime dva entiteta i tri naroda mogu da sučeljavaju politike na nivou BiH i nikako drugačije", rekao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da će prema sporazumu o zajedničkim političkim ciljevima i saradnji, koji je danas potpisao sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SP Petrom Đokićem, prioriteti biti ekonomija, zapošljavanje, borba protiv kriminala i korupcije i socijalna pitanja.

"Na pitanju ustavnog uređenja, naš stav je da nema promjene Dejtonskog sporazuma i prenosa nadležnosti na nivo BiH", rekao je Pavić.

On je dodao da su potpisnici sporazuma proevropske orijentacije i da će podržati sve što treba da odvede BiH i Republiku Srpsku u EU, a što je u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske.

"Nikakvu centralizaciju DNS ne može prihvatiti i o toj temi nećemo ni raspravljati", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, između potpisnika sporazuma nema nejasnih pitanja i u njihovoj globalnoj politici nema promjena. "Krojićemo takvu ekipu koja će u ovom ekonomski i politički teškom vremenu nositi stabilnost Republike Srpske", rekao je Pavić.

On je naglasio da će DNS dati doprinos ovoj koaliciji za stabilnu i prosperitetnu Republiku Srpsku i BiH, proevropski orijentisane, i izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, veliki dio stavova DNS-a uključen u ovaj sporazum.

Pavić je istakao da lider stranke Napredna Srpska Adam Šukalo više nije potreban za formiranje skupštinske većine koalicije i da će DNS nastupiti zajedno sa liderom Srpske radikalne stranke Draganom Đurđevićem.

On je naveo da je Šukalo postavio uslove koje DNS nije mogao da prihvati.

Lider socijalista Petar Đokić ocijenio je da se sporazum bavi samo pitanjima zajedničke politike stranaka potpisnica, a ne i personalnim rješenjima kojima će se baviti u narednim danima.

"Danas je bilo važno da se opredijelimo za politiku koja treba da nam obezbijedi sigurnost za budući period", rekao je Đokić.

On je precizirao da je najveća pažnja u sporazumu posvećena ekonomskim i socijalnim pitanjima, koja će u narednim godinama biti najvažnija.

"Mi smo u teškim godinama svjetske ekonomske i finansijske krize uspjeli da Republici Srpskoj, kao maloj ekonomiji, obezbijedimo punu stabilnosti i kvalitetno je predstavimo, zbog čega se smatramo dodatno odgovornim prema građanima da nastavimo zajedno i u narednom periodu", rekao je Đokić.

On je izrazio stav socijalista da bi za Republiku Srpsku bilo pogrešno kada bi vlada bila formirana suprotno politici predsjednika Republike, koji, kako je rekao, ima izuzetno važne ustavne poluge prema izvršnoj vlasti.

"Zamislite kako bi to funkcionisalo kada bi izvršnu vlast obavljali predsjednik Republike i Vlada koji ne mogu adekvatno i u potpunosti sarađivati? Smatramo da bi to bio izvor nestabilnosti i za Republiku Srpsku i za srpski narod u BiH", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bilo bi kada bi vlast bila povjerena onima koji su na izborima osvojili najviše glasova.

"Mi smo kao koalicija u Republici Srpskoj dobili najviše glasova, a za nivo BiH se takođe zna koje tri partije su dobile najviše i trebalo bi im pružiti priliku da formiraju vlast", rekao je Đokić.

On tvrdi da se sada pokušavaju praviti savezi i koalicije koje ne odražavaju volju građana, što može biti izvor problema i neuspjeha u BiH u narednim godinama.

Đokić je naveo da je u sporazumu, kao novi aspekt zajedničke politike, definisana i briga o pripadnicima srpskog naroda i povratnicima u Federaciju BiH.

"Sva druga pitanja koja nam predstoje, očekujem da ćemo moći rješavati sporazumno i da na njima nećemo zastati, jer smo pokazali da i kadrovska pitanja znamo uspješno rješavati", rekao je Đokić.

Govoreći o prihvatljivosti Koalicije "Domovina" kao partneru, Đokić je rekao da je sa njima moguće razgovarati, ali da ne zna da li će takav razgovor biti uspješan.

"U ovom času to definišem kao završenu aktivnost, ali sa strane Socijalističke partije postoji interes da se sa njima i dalje dogovaramo posebno u okviru SDA, koja ima četiri narodna poslanika", rekao je Đokić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE