• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovičić: Ustavne promjene neće nauditi Srpskoj

Ustavne promjene neće donijeti velike promjene u BiH, smatra poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

 Jovičić: Ustavne promjene neće nauditi Srpskoj Izvor: MONDO

Eventualne ustavne promjene u BiH neće oduzeti ni pedalj Republike Srpske (RS), a svaki pokušaj zakidanja subjektiviteta završiće bezuspješno, izjavio je poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

Jovičić je naglasio da će o bilo kakvim izmjenama Ustava odlučivati parlament BiH, u kojem srpski predstavnici nikada neće dići ruku za, bude li RS na bilo koji način zakinuta.

Ocijenivši pozitivnim to što međunarodna zajednica u posljednje vrijeme šalje poruke da je neophodno prihvatiti RS kao realnost, Jovičić je rekao da to može da ima blagotvorno dejstvo na nastavak trenutno "posustalih razgovora".

Jovičić je za "Fokus" u izdanju od ponedjeljka rekao da realna politika međunarodne zajednice može pozitivno da utiče na nastavak dijaloga.

"U zabludi su oni koji misle da će ustavne promjene donijeti velike promjene ili u krajnjoj liniji drugačije društveno uređenje BiH. Izmjene Ustava mogu ići samo do nivoa zaštite ljudskih prava i usklađivanja sa evropskim konvencijama. Broj poslanika u parlamentu BiH jeste nešto o čemu možemo razgovorati. Stranke sa bošnjačkim predznakom imaju apsolutno nerealna očekivanja, koja bi u konačnici mogla u potpunosti da upropaste proces ustavnih reformi", konstatovao je Jovičić i dodao da se mora kretati u granicama mogućeg.

On je objasnio da to nedvosmisleno znači da nema nikakvog ustavnog i teritorijalnog narušavanja ustavne pozicije RS.

Jovičić je ocijenio da BiH nikada neće biti suverena dok u njoj sjede stranci, odnosno OHR.

"Razgovori o reformi Ustava treba da počnu od nule. Čuveni `aprilski paket` je mrtav. Prudski sporazum ne može biti papir na koji će svako dopisivati šta mu padne na pamet. Podržavam razgovore lidera, ali ukoliko će oni biti vođeni iskreno. Elita iz Sarajeva ima fikciju o BiH koja je apsolutno neprihvatljiva i ne vodi nikakvom dogovoru", ističe Jovičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE