• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Udar bošnjačkih delegata na institucije

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da su delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS stupili u svojevrstan "politički štrajk".

 Kuzmanović: Udar bošnjačkih delegata na  institucije   Izvor: MONDO

On je ocijenio da je to ucjena i pokušaj udara na najviše ustavne institucije RS.

"Nema nikakve sumnje da za ovakvu odluku Klub Bošnjaka nema uporište u Ustavu RS i Poslovniku o radu Vijeća naroda. Na tu činjenicu već sam upozorio i pozvao delegate u Klubu Bošnjaka da odustanu od ove, ne samo neustavne, već i krajnje neodgovorne odluke sa stanovišta interesa građana RS i BiH", rekao je predsjednik Kuzmanović za "Nezavisne novine".

Kuzmanović konstatuje da je riječ o svjesnom ili nesvjesnom pokušaju udara na najviše ustavne institucije RS.

"Ovo je svojevrstan politički štrajk, na koji delegati nemaju pravo. Zamrzavanje predstavničke funkcije je sa stanovišta prava apsolutno neprihvatljivo i takav institut nepoznat je u savremenim ustavnim sistemima. Zbog toga niko nema pravo da, na neustavan i nezakonit način, blokira rad institucija zakonodavne i izvršne vlasti, a naročito ne delegati jednog od klubova u Vijeću naroda RS, kao dijelu ustavotvorne i zakonodavne vlasti Republike", ukazao je predsjednik Srpske.

On podsjeća da je suština uvođenja vitalnog nacionalnog interesa sprečavanje donošenja zakona koji ugrožavaju interese konstitutivnih naroda.

"Međutim, bošnjački delegati svojim postupcima pretvorili su ga u svoju suprotnost i time zloupotrijebili i potencijalno ugrozili funkcionisanje institucija. Njihovi zahtjevi za usklađivanje Poslovnika o radu Ustavnog suda s Ustavom RS nisu ništa drugo do pokušaj da se glasovima dvojice sudija Ustavnog suda RS odlučuje ne samo o pitanjima prihvatljivosti zahtjeva o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, već i o meritumu, što bi moglo dovesti do blokade u donošenju svih zakona koji se nađu u postupku ocjene od strane Ustavnog suda", pojašnjava Kuzmanović.

On zaključuje da je očigledno da je riječ o selektivnom pristupu u pogledu prihvatanja odluka Ustavnog suda RS i zbog toga se ovakav postupak ne može drugačije shvatiti nego kao politička ucjena.

Kuzmanović je rekao da ustavne promjene nisu i ne mogu biti uslov za članstvo BiH u NATO-u i da se ovo pitanje bez ikakve stvarne potrebe dovodi u vezu sa članstvom u NATO-u i time zbunjuje javnost i dovodi u pitanje uspjeh koji je ostvaren u oblasti reforme odbrane, što je i rezultiralo napretkom na putu ka evroatlantskim strukturama bezbjednosti.

"Dakle, reforme Ustava apsolutno se ne mogu posmatrati u ovom kontekstu. Ovo je providan pokušaj da se razgovor o ustavnim promjenama zloupotrijebi i iskoristi u dnevnopolitičke svrhe. To je već viđeni scenario u BiH, koji je osuđen na neuspjeh", poručuje Kuzmanović.

On je ponovio da su za RS neprihvatljivi bilo kakvi razgovori koji bi podrazumijevali temeljne promjene Ustava BiH i njenog državnog uređenja, koje bi odstupale od dejtonskog modela uređenja BiH i koje bi se odvijale pod patronatom međunarodne zajednice, a pogotovo NATO-a.

Kuzmanović smatra da pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice očigledno odgovara status kvo kada je riječ o transformaciji OHR-a.

"Zbog toga njihovi apeli za ubrzanje reformi i ispunjavanja uslova za transformaciju OHR-a djeluju providno. Ako želimo napredak treba nam iskren dijalog i dogovor domaćih predstavnika, bez nepotrebnog uplitanja stranog faktora. Jedino takav dogovor može donijeti dugoročno održiva rješenja", zaključio je predsjednik Srpske. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE