• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz BiH pobjeglo 280 osuđenika

Najmanje 280 osuđenih kriminalaca iz BiH pobjeglo je u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

 Iz BiH pobjeglo 280 osuđenika Izvor: MONDO

Tamo, piše Press, zbog nepostojanja međudržavnog sporazuma o izručenju mirno žive i rade.

Više od 280 kriminalaca koji su u BiH pravosnažno osuđeni za razna krivična djela krije se u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, bez straha da bi mogli biti uhapšeni i isporučeni u Bosnu!

Sagovornik Pressa blizak policiji RS tvrdi da se mnogo okorjelih kriminalaca iz RS krije u Srbiji i da pravdi izmiču zahvaljujući, prije svega, činjenici da posjeduju dvojno državljanstvo.

"Čak i u slučaju hapšenja, oni neće biti izručeni BiH, jer za to ne postoje zakonske mogućnosti. To dovodi do očaja i pravosudne organe i policijske agencije u BiH", kaže izvor Pressa RS.

U Ministarstvu pravde BiH kažu da su vlastima u Bosni vezane ruke i da je tako vjerovatno i u susjednim državama.

"Problem je to što ne postoje odgovarajući međudržavni sporazumi i na tome je tek nedavno počelo da se radi. U opštem je interesu da se ti sporazumi donesu što prije, jer se i kriminalci iz susjednih zemalja kriju u BiH", kažu u Ministarstvu pravde BiH.

U Srbiji je utočište našao Milorad Milaković iz Prijedora. On je praktično pobjegao iz zatvora. Milaković je bio vlasnik prijedorskog hotela "Šervud", kao i noćnih klubova "Maskarada", "Krejzi hors 1", "Krejzi hors 2" i"El paradizo", kroz koje je od 1999. do 2003. godine prošlo više od 200 prostitutki iz Moldavije, Mađarske, Rumunije i Rusije. Uhapšen je 2003. godine, zajedno s ćerkom Sanjom u Prijedoru, dok su njegova supruga Milka i sinovi Slaviša i Saša Milaković pobjegli u Srbiju.

Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, kojeg je Sud BiH 2005. godine osudio na 10 godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, pobjegao je u Hrvatsku.

Jelavić je osuđen zbog toga što je u vreme dok je bio federalni ministar odbrane nezakonito preusmjeravao novac koji je hrvatska vlada upućivala HVO-u, a sud je utvrdio da je preko Hercegovačke banke u Mostaru pronevjerio 60 miliona evra za HVO.

Da stvar bude još interesantnija, Žalbeno vijeće Suda BiH je ukinulo presudu i postupak vratilo na ponovno suđenje, ali ono ne može biti održano dok se Jelavić ne pojavi u BiH, što on odbija da učini. Hrvatska neće da ga izruči, jer je njihov državljanin.

Milakovića je sud BiH 12. marta 2004. osudio na devet godina robije zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i vrbovanja radi prostitucije. Njegova ćerka Sanja osuđena je na uslovnu kaznu od četiri godine. Poslije odsluženja trećine izrečene kazne, Milaković je 1. avgusta 2007. pušten iz Kazneno - popravnog zavoda Banjaluka na dopust, ali je, umjesto da se vrati u zatvor, pobjegao u Srbiju.

Utočište u Srbiji našao je i narko - diler iz Bijeljine Slađan Lonco, koji i pored potjernice koju su za njim raspisale vlasti u BiH, danas radi kao pripadnik obezbjeđenja na jednom beogradskom splavu. Lonco je uhapšen polovinom marta 2008. u akciji "Lasica", zajedno s još nekoliko kriminalaca iz RS. Nekoliko mjeseci kasnije, Okružni sud u Bijeljini mu je kao vođi narko - grupe izrekao kaznu od dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Policija smatra da se u Srbiji krije i Rajo Krsmanović iz Bijeljine. Krsmanović je vlasnik firme "RBS kompani" u Gornjem Crnjelovu, a u decembru 2004. osuđen je na tri i po godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje i trgovine drogom. Poslije izricanja kazne, Krsmanović je pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude, ali je brzo otišao u Novi Sad gde se, najverovatnije, i danas nalazi.

Jedan od najokorjelijih kriminalaca iz Istočnog Sarajeva Darko Elez, protiv koga u BiH postoji više od 15 krivičnih prijava za razna krivična djela, među kojima čak i prijava za terorizam, takođe je po svim dostupnim informacijama u Srbiji. Za Elezom je raspisana i međunarodna potjernica zbog pljačke 2,2 miliona maraka iz Privredne banke Sarajevo.

Znatan broj kriminalaca iz BiH se krije i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a njihovo hapšenje i izručenje takođe spriječava nepostojanje zakonske regulative. U Crnoj Gori je Željko Bošković Vuk, za kojim je već nekoliko godina na snazi međunarodna potjernica, koja je raspisana jer je u Foči ubio policijskog inspektora. Miroslav Mika Lazarević s Pala se, takođe, od 2007. krije u Crnoj Gori, gdje je pobjegao posle policijske akcije u kojoj je uhapšeno 12 osoba sa područja Istočnog Sarajeva osumnjičenih za organizovani kriminal.

Kako bi spriječili da ih kriminalci iz regiona prave budalama, vlasti Srbije i BiH uskoro bi trebalo da potpišu sporazum koji će onemogućiti da se kriminalci, nakon pravosnažne presude u jednoj zemlji, slobodno žive u drugoj zemlji.

Prema sporazumu koji su već usaglasila ministarstva pravde Srbije i BiH, kriminalci koji posle pravosnažne presude pobjegnu iz BiH u Srbiju i obratno biće odmah privedeni i kaznu će odslužiti u zemlji gdje su uhapšeni. Ovaj sporazum trebalo bi da bude potpisan do kraja ove godine, a sličan dogovor priprema se i sa Hrvatskom. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE