• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do daljnjeg bez novih pasoša

Izdavanje putnih isprava građanima u Republici Srpskoj (RS) po novom biometrijskom sistemu još nije započelo iako je bilo planirano danas.

 Do daljnjeg bez novih pasoša Izvor: MONDO

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je da je u MUP-u bila namjera da isporuka građanima započne tokom današnjeg dana, ali da se zbog problema sa softverom to nije desilo, te da nijedan građanin BiH još nije dobio pasoš.

"Radnici u kancelarijama MUP-a pokušali su ući u sistem, ali nisu mogli zbog čega nismo mogli isporučivati gotove pasoše građanima. Zakonski rok od 30 dana će biti ispoštovan", rekla je Šoja za  "Nezavisne novine" u izdanju od srijede.

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, tvrdi da do probijanja zakonskih rokova neće doći, jer se radi o nerazumijevanju novog sistema koje će ubrzo biti uklonjeno.

Amila Opardija iz Službe za odnose s javnošću Agencije za identifikacione dokumente, potvrdila je da je u toku današnjeg dana bilo manjih problema sa softverom, koji su brzo otklonjeni.

"Do sada zaprimljeni zahtjevi kod kojih je izvršena provjera podataka u nadležnim opštinskim organima, nakon što je početkom ovog mjeseca pokrenut novi način unošenja podataka, već su obrađeni i distiribuišu se ka nadležnim MUP-ovima", rekla je Opardija.

U federalnom MUP-u rečeno je da je distribucija pasoša u nadležnosti kantona i da još nisu izdate nove putne isprave, jer je proces predavanja zahtjeva započeo nekoliko dana kasnije u odnosu na RS.

Opardija je navela da je moguće da pasoši u početku zbog provjera i novog sistema neće biti isporučivani u roku od sedam dana, kako je ranije bilo uobičajeno i da će taj period isporuke biti nešto duži.

"Ali vjerujemo da ove provjere neće značajno uticati na period koji je potreban od predaje zahtjeva do dobijanja pasoša", rekla je ona i dodala da zakonski rok od 30 dana za isporuku pasoša ni u kom slučaju neće biti prekoračen.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE