• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I dalje bez novih pasoša

Izdavanje putnih isprava građanima u RS po novom biometrijskom sistemu još nije započelo iako je bilo planirano još u utorak.

 I dalje bez novih pasoša Izvor: MONDO

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja je istakla je da je u MUP-u bila namjera da isporuka građanima započne u utoprak, ali da se zbog problema sa softverom to nije desilo, te da nijedan građanin BiH još nije dobio pasoš.

"Radnici u kancelarijama MUP-a pokušali su ući u sistem, ali nisu mogli, zbog čega nismo mogli isporučivati gotove pasoše građanima. Zakonski rok od 30 dana će biti ispoštovan", rekla je Šoja za "Nezavisne novine".

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, tvrdi da do probijanja zakonskih rokova neće doći, jer se radi o nerazumijevanju novog sistema koje će ubrzo biti uklonjeno.

Amila Opardija iz Službe za odnose s javnošću Agencije za identifikacione dokumente, potvrdila je da je u toku jučerašnjeg dana bilo manjih problema sa softverom, koji su brzo otklonjeni.

"Do sada zaprimljeni zahtjevi kod kojih je izvršena provjera podataka u nadležnim opštinskim organima, nakon što je početkom ovog mjeseca pokrenut novi način unošenja podataka, već su obrađeni i distiribuišu se ka nadležnim MUP-ovima", rekla je Opardija.

U federalnom MUP-u rečeno je da je distribucija pasoša u nadležnosti kantona i da još nisu izdate nove putne isprave, jer je proces predavanja zahtjeva započeo nekoliko dana kasnije u odnosu na RS.

Opardija je navela da je moguće da pasoši u početku zbog provjera i novog sistema neće biti isporučivani u roku od sedam dana, kako je ranije bilo uobičajeno i da će taj period isporuke biti nešto duži.

"Ali vjerujemo da ove provjere neće značajno uticati na period koji je potreban od predaje zahtjeva do dobijanja pasoša", rekla je ona i dodala da zakonski rok od 30 dana za isporuku pasoša ni u kom slučaju neće biti prekoračen.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ponovio je u Sarajevu da je 15. oktobar krajnji rok kada se očekuje da BiH dobije veću količinu biometrijskih pasoša za izdavanje.

"Smatramo da je ovo optimalan rok", rekao je Nović obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dodao da je od njemačkog dobavljača zatraženo, ukoliko je to moguće, da malo ranije dostavi 500 ili 1 000 biometrijskih pasoša za izdavanje.

Podsjećajući da je prošle sedmice promovisano prvih pet biometrijskih pasoša Nović je naveo da 31. jula stiže 200 pasoša koji će poslužiti za testiranje tehničkih uslova za njihovo izdavanje.

"Uz to će 100 biometrijskih pasoša 1. avgusta biti upućeno u nezavisnu laboratoriju u inostranstvu kako bi se ispitalo da li odgovaraju onome što je navedeno u ugovoru i da li odgovaraju evropskim standardima“, dodao je ministar civilnih poslova.

Prema njegovim riječima, očekuje se da ispitivanje bude završeno sredinom avgusta.

Nović je potvrdio da će svi pasoši BiH koji se od 1. jula izdaju po biometrijskim standardima važiti pet godina od izdavanja.

Poslanik SDA Šefik Džaferović tražio je u okviru tačke poslanička pitanja odgovor dokle se stiglo sa realizacijom biometrijskih pasoša i postoji li mogućnost da BiH do oktobra, prije dolaska monitoring tima Evropske komisije, započne izdavanje ovih pasoša kako ne bi bile izgubljene šanse da od 1. januara za BiH počne da važi bezvizni režim sa EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE