• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU nastavlja dijalog o vizama za BiH

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je u Sarajevu da EU nastavlja dijalog i saradnju sa BiH.

 EU nastavlja dijalog o vizama za BiH Izvor: MONDO

Dijalog se nastavlja kako bi građani dobili mogućnost da putuju bez viza.

"Nastavljamo dijalog. Usaglasili smo sa vlastima BiH da, ukoliko bude postignut napredak do narednog izvještaja sredinom oktobra i ukoliko sistem biometrijskih pasoša bude funkcionalan, nakon provjere damo pozitivnu ocjenu", izjavio je Kurkulas novinarima.

On je naglasio da EU ovo pitanje shvata veoma ozbiljno i da očekuje isto koliko i BiH da građani ove zemlje dobiju bezvizni režim.

Kurkulas je odbacio navode da je EU pristrasna ili da se rukovodila etničkim kriterijumima, dodajući da je EU u proteklih šest godina uložili više od 40 miliona evra od svojih poreskih obveznika kako bi bili ispunjeni uslovi za liberalizaciju viznog režima.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH u svojim izjveštajima priznaju da nisu ispunile uslove, a i Savjet ministara BiH usvojio je juče Akcioni plan u kojem priznaje da nisu ispunjeni važni uslovi.

"Pomažemo da ova zemlja postigne napredak i što prije to bude urađeno to će biti bolje. Čim sistem biometrijskih pasoša bude u potpunosti funkcionalan spremni smo da sačinimo provjeru bezbjednosti. Tu je riječ o bezbjednosti sistema, a ne o religiji ili nekom drugom razlogu. Jednostavno je riječ o tome da bude obezbijeđen sistem zemalja članica i 500 miliona građana", naglasio je Kurkulas.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE