• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo izdavanje pasoša u RS

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo potvrdio je da se u RS krenulo sa izdavanjem i uručivanjem putnih isprava.

 Počelo izdavanje pasoša u RS Izvor: MONDO

"Proces izdavanja putnih isprava u RS je trenutno `oslobođen` i nema razloga da građani ne dobiju pasoše u zakonskom roku od 30 dana, uprkos teškoćama koje su se javljale prilikom prelaska na novi sistem izdavanja putnih isprava", istakao je Čađo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Čađo je pojasnio da pasoši koji se izdaju nisu biometrijski, već da je riječ o standardnim pasošima koji se izdaju po sistemu za izdavanje biometrijskih pasoša.

On je rekao da procedure za izdavanje biometrijskih pasoša imaju daleko veći stepen složenosti i obavezu prolaska kroz određene procedure kako bi se ostvarila veća kontrola.

Ministar policije je pojasnio da u trenutku kada se stvore uslovi da građani sa biometrijskim pasošima putuju bez viza to neće moći ostvariti sa sadašnjim pasošem, iako su prošli istu proceduru, zato što
postojeći pasoš ne sadrži biometrijski čip.

On je rekao da MUP RS nastoji da olakša sve poteškoće koje se javljaju u procesu izdavanja ličnih dokumenata kako bi građani RS dobili pasoše u zakonskom roku, podsjetivši da su pasoši ranije izdavani čak u roku od sedam do 15 dana.

Čađo je iznio podatak da je u Banjaluci predato 1 328 zahtjeva za izdavanje putne isprave, od čega je 1 246 zahtjeva čeka provjeru, dok je 82 zahtijeva rješeno.

U Bijeljini je predato 426 zahtjeva za izdavanje putnih isprava od čega su 333 u provjeri, dok je na 93 odgovoreno.

U Doboju je od 523 zahtjeva 419 na provjeri, a na 104 je odgovoreno. U Kotor Varošu predat je 41 zahtjev, od čega je sedam na provjeri, a na 34 odgovoreno.

U Modriči od 51 zahtjeva jedan čeka provjeru, a 50 ih je rješeno, dok je u Trebinju od 111 predatih zahtjeva 33 čeka provjeru, a 78 ih je rješeno.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ponovio je u Sarajevu da je 15. oktobar krajnji rok kada se očekuje da BiH dobije veću količinu biometrijskih pasoša za izdavanje.

"Smatramo da je ovo optimalan rok", rekao je Nović obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dodao da je od njemačkog dobavljača zatraženo, ukoliko je to moguće, da malo ranije dostavi 500 ili 1 000 biometrijskih pasoša za izdavanje.

Podsjećajući da je prošle sedmice promovisano prvih pet biometrijskih pasoša Nović je naveo da 31. jula stiže 200 pasoša koji će poslužiti za testiranje tehničkih uslova za njihovo izdavanje.

"Uz to će 100 biometrijskih pasoša 1. avgusta biti upućeno u nezavisnu laboratoriju u inostranstvu kako bi se ispitalo da li odgovaraju onome što je navedeno u ugovoru i da li odgovaraju evropskim standardima“, dodao je ministar civilnih poslova.

Prema njegovim riječima, očekuje se da ispitivanje bude završeno sredinom avgusta. Nović je potvrdio da će svi pasoši BiH koji se od 1. jula izdaju po biometrijskim standardima važiti pet godina od izdavanja.

Poslanik SDA Šefik Džaferović tražio je u okviru tačke poslanička pitanja odgovor dokle se stiglo sa realizacijom biometrijskih pasoša i postoji li mogućnost da BiH do oktobra, prije dolaska monitoring tima Evropske komisije, započne izdavanje ovih pasoša kako ne bi bile izgubljene šanse da od 1. januara za BiH počne da važi bezvizni režim sa EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE