• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi video-snimci o zločinima Dudakovića

Na BN televiziji prikazani do sad neemitovani video snimci iz 1994. na kojima general Atif Dudaković naređuje strijeljanje vojnih zarobljenika.

 Novi video-snimci o zločinima Dudakovića  Izvor: MONDO

Komandant Petog korpusa Armije Republike BiH Atif Dudaković naredio je strijeljanje zarobljenika poslije sukoba sa pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na području Izačića, u ljeto 1994. godine, vidi se na video-snimcima, koje je danas objavila BN TV u informativnim emisijama.

Riječ je o do sada neemitovanim video-snimcima, koji su nastali 9. jula 1994. godine, na kojima su prikazani pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na području Izačića, koju je predvodio lično Dudaković.

Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gdje su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u kampanjoli, izdao je naredbu: "Strijeljati na licu mjesta".

Zatim je slijedilo pitanje: "Jeste li ih poubijali?" Umjesto odgovora, na video-snimcima stiže potvrda da je Dudakovićeva naredba izvršena, jer njegovi vojnici vuku tijela zarobljenika, a ubrzo se pojavljuje još jedan pripadnik Petog korpusa, koji kaže: "Imam reći da mi je drago što su ova krmčad pobijena".

Bivši komandant 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković rekao je večeras za FTV da su ovi snimci dio propagandnog rata.

"Ti snimci su dio propagandnog rata koji se još uvijek vodi i nisu ništa novo. U akciji nisu ubijena dva vojnika već su likvidirana trojica, a dvojica zarobljena. Ta dvojica navodno strijeljanih su Arif Vuković i Senad Šabić i oni sada žive u Bihaću", rekao je za FTV Dudaković.

Na snimcima se vidi kako Dudaković predstavlja svoje glavne oficire koji su, kako sam kaže, učestvovali u "filmu, čiji je on režiser, a oni glumci".

Ključni ljudi u toj akciji koje je Dudaković predstavio su komandant Vojne policije Hamdija Abdić, zvani Tigar, i Mehura Selimović, referent za vojno-policijske i za kontraobavještajne poslove Petog korpusa.

Sud BiH je protiv Selimovića potvrdio optužnicu krajem aprila ove godine, a sudski postupak je u toku.

No, prema toj optužnici Selimoviću se, kako je prenijela BN TV, ne stavljaju na teret ubistva, već mučenje zarobljenika i civila i odvođenje u logore, dok Hamdija Abdić do danas nije procesuiran.

Protiv generala Dudakovića još prije tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli su tadašnji predsjednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik.

Ta prijava podnijeta je nakon što je BN, ali i druge televizije u RS emitovali tada takođe video-snimke, kako Dudaković naređuje ubijanje srpskih vojnika i civila.

Iz Tužilaštva BiH za ratne zločine još nije saopšteno da li je istraga protiv Dudakovića otvorena i, ako jeste, dokle se u istrazi stiglo.

Damir Bašić, sin Ramiza Bašića, ubijenog u Izačiću u julu 1994. godine, prepoznao je tijelo svog oca na snimku na kome je prikazan komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković kako naređuje strijeljane zarobljenika.

"Drago mi je da će javnost vidjeti o kakvim se zlikovcima radi koji danas još šetaju slobodno", rekao je Damir Bašić za RTRS.

On je naveo da se na snimku vide i tijela Muje Begića i jednog pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske Krajine.

Janko Velimirović iz Dokumentacionog centra za istraživanje ratnih zločina RS rekao je da snimak predstavlja krunski dokaz da je Dudaković bio taj koji je ne samo prikrivao, već i naređivao ratne zločine.

On je istakao da pored dokaza koje ima ovaj Centar, ali i Tužilaštvo BiH, ne vidi razloga da se ne pokrene postupak.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da ovo pokazuje da Sud i Tužilaštvo ne rade svoj posao, a da stranim tužiocima, koji su došli u BiH i imaju basnoslovne dohotke, odgovaraju ovakve stavri.

"Sve to pokazuje da nema BiH, da nema pomirenja, nema suživota, sve dok se oni koji su počinili zločine ne nađu pred licem pravde“, konstatovao je Dukić.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković rekao je da je se Tužilaštvo BiH nalazi u problemima, jer ima dovoljno dokaza, a to treba da pokvari sliku o dobrim i lošim momcima koja je do sada svjesno kroz rad tog tužilaštva i nekih međunarodnih institucija stvarana u BiH.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da će se odgovornost krivaca za ratne zločine jednog dana dokazati, podsjetivši da ratni zločin ne zastarjeva.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE