• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović: Nisam kriv

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović negirao je večeras razloge zbog kojih Predsjedništvo SDA traži njegovu smjenu

 Sadović: Nisam kriv Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović negirao je večeras u Predstavničkom domu parlamenta BiH razloge zbog kojih Predsjedništvo SDA traži njegovu smjenu i ponovio svoje optužbe da su njegovu zamjenu tražili prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan i američki ambasador Čarls Ingliš.

"Prvi zamjenik visokog predstavnika i američki ambasador vršili su stalni pritisak na predsjednika moje stranke da me ukloni sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministra bezbjednosti'', ustvrdio je Sadović u obraćanju poslanicima.

Prema njegovim riječima, ovu provjerenu informaciju niko od njih neće ili ne smije objelodaniti.

Ističući da ne zna nijednu suverenu zemlju u kojoj diplomate mogu raditi ovakve stvari, Sadović je rekao da će poslanici ''zaključiti da li će jednim od najznačajnijih sektora u svakoj državi upravljati iz sjenke strani namjesnici ili legalno izabrani domaći predstavnici''.

''Ovdje nije riječ o nesposobnosti ili nepoštenju jednog ministra, nego odbijanju da radi ono što oni očekuju'', tvrdi Sadović, uz ocjenu da je riječ o odbrani demokratije i političke nezavisnosti.

Ministar bezbjednosti BiH prethodno je rekao da nije opstruisao donošenje i provođenje Zakona o boravku i kretanju stranih državljana i azilu, već da se zalagao za jednak tretman svih pred zakonom.

''Ne može se neko progoniti samo zato što nosi dužu bradu i kraće pantalone'', rekao je Sadović koji je tvrdnju iz pisma SDA da je Ministarstvo bezbjednosti funkcionisalo po etničkim linijama nazvao podlom.

On je istakao da nije duplirao poslove Ministarstva bezbjednosti i ocijenio da se međunarodnoj zajednici zamjerio zbog otvorenog i kritičkog mišljenja.

''Namjera inicijatora moje smjene je da bagateliše rad Ministarstva, iako ono prednjači u radu'', zaključio je Sadović.

Njegovim obraćanjem Predstavničkom domu završena je rasprava o zahtjevu predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića za Sadovićevu smjenu.

Proceduru za smjenu ministra bezbjednosti Špirić je pokrenuo na osnovu pisma Predsjedništva SDA u kojem je iznesen niz optužbi na rad Sadovića.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da su razlozi zbog kojih je SDA od njega zatražio da pokrene proceduru za razrješenje dužnosti ministra bezbjednosti Tarika Sadovića, kadra ove stranke, veoma ozbiljni i da ne trpe odlaganje.

"Razlozi govore o ozbiljnosti političke partije i ne ostavljaju mi prostora za nešto drugo“, rekao je Špirić u obraćanju poslanicima u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Na insistiranje poslanika Stranke za BiH, koji su smatrali da nije dato dovoljno argumenata za Sadovićevu smjenu, predsjedavajući Savjeta ministara informisao je Predstavnički dom o razlozima Predsjedništva SDA da zatraži smjenu ministra bezbjednosti, o čemu ga je ova stranka pismeno obavijestila.

Prema Špirićevim riječima, u pismu se kao razlozi navode da je Ministarstvo funkcionisalo uglavnom po etničkim, a ne formalnim i komandnim linijama, da je dupliran rad sa Sipom, Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima te da je osporavao mandat Policijske misije EU.

Kao razlog navedena je opstrukcija u donošenju Zakona o boravku i kretanju stranih državljana i azilu u skladu sa standardima Šengena.

U pismu SDA koje je Špirić dao na uvid poslanicima stoji da je "Sadović pokazao nekompetentnost i potpuno nesnalaženje u komunikaciji i uvažavanju brojnih predstavnika međunarodne zajednice sa kojima sarađuje Ministarstvo bezbjednosti BiH, počevši od Policijske misije EU, OHR-a, ambasadora i predstavnika ambasada nekih zemalja do problema i gotovo prekida komunikacije sa Evropskom komisijom“.

"Zbog svega toga u Godišnjem izvještaju Stejt departmenta za 2008. godinu Sadović je okvalifikovan kao politikant i kočničar provođenja zakona u oblasti borbe protiv terorizma“, ističe se u tom pismu.

Špirić je pozvao poslanike da sačuvaju dostojanstvo Parlamenta i samog Sadovića.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE