• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: NATO da mi da obavještajne dokumente

Odbrana Radovana Karadžića zatražila je od Haškog tribunala da obaveže NATO na dostavljanje obavještajnih dokumenata.

 Karadžić: NATO da mi da obavještajne dokumente Izvor: MONDO

Ta dokumenta, kako tvrdi odbrana, dokazuju da su SAD 1995. naoružavale Armiju BiH, uprkos međunarodnom embargu.

Karadžić stoga od NATO traži sve izvještaje, nalaze istraga i druge dokumente o letovima ka aerodromu u Tuzli u zoni zabrane letova, između 10. i 12. februara, kao i tokom marta 1995.

Odbrana traži i svu prepisku između SAD i Turske u vezi sa "crnim letovima za Tuzlu" od 10. februara 1995. do 31. decembra 1996.

U podnesku koji je objavljen u četvrtak, odbrana tvrdi da su pripadnici norveškog odreda u Unproforu i humanitarni radnici u februaru i martu 1995, bili očevici isporuka oružja ABiH na aerodromu u Tuzli, koje su nadgledali Amerikanci u civilnim odijelima.

Slijetanje aviona su, prema podnesku, vidjeli i pripadnici britanskih specijalnih jedinica SAS u Tuzli.

Norvežani su, po Karadžićevoj odbrani, o tome obavijestili svoju vladu, a cijela afera je postala i predmet pažnje Ujedinjenih nacija.

SAD su zatim intervenisale, norveškim očevicima je prijećeno, a tadašnji ministar odbrane Vilijam Peri (William Perry) je zvanično negirao da Vašington naoružava bosansku vojsku.

Karadžić tvrdi i da je istraga koju je sprovela holandska vlada u arhivama u Sarajevu otkrila dokumente koji potvrđuju da je 40 mitraljeza, i druga vojna oprema, 14. februara 1995. prebačeno helikopterom sa aerodroma u Tuzli u Žepu, a odatle u Srebrenicu. Oba grada tada su bila zaštićene i demilitarizovane zone UN.

Kao izvor za sve te tvrdnje, odbrana se poziva na knjigu izvjesnog Keisa Vibesa (Cees Wibes) čiji je naslov "Obavještajni rad i rat u Bosni" (Intelligence and the War in Bosnia).

Karadžić u podnesku obrazlaže da je obavještajne dokumente od NATO zatražio pismima, ali nije dobio odgovor, te je stoga neophodno da sudsko vijeće Alijansu obaveže na dostavljanje posebnim nalogom.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-95.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE