• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvu dostavljeni snimci o Dudakoviću

Tužilaštvo BiH posjeduje snimke na kojima se vidi i čuje kako komandant Petog korpusa Armije Atif Dudaković naređuje ubijanje dvojice zarobljenika.

 Tužilaštvu dostavljeni snimci o Dudakoviću Izvor: MONDO

Koordinator Tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak pojasnio je da je video zapis, koji je ranije dostavljen Tužilaštvu BiH, mnogo duži od prikazanog snimka na medijima i da se iz njega vidi Dudakovićeva neposredna i komandna odgovornost.

"Ovo je još jedan u nizu dokaza o zločinima koje su počinili Dudaković i pripadnici Petog korpusa Armije BiH, ne samo nad srpskim civilima, nego i nad svojim sunarodnicima iz Autonomne oblasti Zapadna Krajina", rekao je Tuševljak.

On je dodao da je Tužilaštvu dostavljeno 30 DVD diskova u kojima se vide operacije koje je vodio Peti korpus, te način na koji se uništava srpska imovina, protjeruju civili itd.

Tuševljak je podsjetio da je u septembru 2006. godine MUP RS dostavio Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina protiv Dudakovića i još 12 lica za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika, te povrede zakona i običaja rata.

"Uz Izvještaj je dostavljen niz dokaza i taj izvještaj je konkretnim dokazima i prijedlozima iz MUP-a RS stalno dopunjavan, a među njima je i sinoć emitovani snimak na medijima. Uz ubijanje, masakriranje, zlostavljanje, prisiljavanje na seksualne odnose, odnosno silovanje, nepobitno smo dokazali da su planirali, organizovali, naredili i izvršili dvije akcije pod njihovim kodnim nazivom `Grmeč 94` i `Sana 95` u kojima je više civila ubijeno, bespravno zatvarano i maltretirano. Tu su i dokazo o ubijanju zarobljenih pripadnika Vojske RS u logorima, pljačkanju privatne i druge imovine i spaljivanju srpskih sela", pojasnio je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, specifičnost ove prijave i dokaza dostavljenih uz nju je to što su i u muslimansko-muslimanskom sukobu pripadnici Armije BiH činili zločine nad sopstvenim narodom.

Na video snimku koji su emitovali televizije RTRS i BN, Dudaković naređuje svojim vojnicima da dva zarobljenika Narodne odbrane AP Zapadna Bosna "strijeljaju na licu mjesta".

Na snimku se vidi da, nakon izvršene naredbe, ratni komandant i njegovi vojnici vuku tijela ubijenih zarobljenika. U nastavku video zapisa, Dudaković predstavlja svoje glavne oficire koji su "učestvovali u filmu koji je on režirao", komandanta vojne policije Hamdiju Abdića, zvanog Tigar, i referenta za vojno-policijske i kontraobavještajne poslove Mehura Selimovića.

Sud BiH je protiv Mehura Selimovića potvrdio optužnicu za mučenje civila i zarobljenika i njihovo odvođenje u logore, ali ne i za ratne zločine. Hamdija Abdić Tigar nije procesuiran

Srbija nudi saradnju

Na osnovu postignutog dogovora u Zagrebu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sarađivaće povodom novih snimaka u predmetu "Crne mambe", ukoliko to kolege iz BiH zatraže.

"Saradnja se tu odvija bez problema i dalje radimo sa njima na tom predmetu. Ukoliko od nas zatraže informacije, dokaze, podatke, mi ćemo ih ustupiti Tužilaštvu BiH, ukoliko ih budemo imali", rečeno je Srni u Tužilaštvu.

Slučaj "Crne mambe" odnosi se na zločine počinjene nad Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja", u kojima su uz hrvatsku vojsku učestvovale i jedinice Petog korpusa Armije BiH, pri čemu su izdvojene zloglasna hrvatska jedinica "Crne mambe" i muslimamska 505. bužimska brigade Armije BiH. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE