• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd da "kaže" Banjaluci da je RS dio BiH!

Uslov za dalji napredak Srbije ka EU je da Beograd nedvosmisleno kaže zvaničnicima u Banjaluci da je RS sastavni dio BiH, kaže Ešdaun.

 Beograd da "kaže" Banjaluci da je RS dio BiH! Izvor: MONDO

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun izjavio je da je od visokih evropskih zvaničnika s kojima se nedavno sastao zahtijevao da Beograd nedvosmisleno kaže zvaničnicima u Banjaluci da je Republika Srpska sastavni dio BiH i da se BiH neće raspasti.

"To treba da bude uslov za dalji napredak Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je Ešdaun za sarajevski Dnevni avaz.

Navodeći da je i ranije upozoravao da EU neće odstupiti od svojih principa i uslova zbog BiH, on je naveo da je "razočaran, tužan, a ponajviše ljut zbog činjenice da je BiH prije pet godina imala najmodernije lične karte u Evropi, a da je sada na dnu svih tokova".

Ešdaun je u ponedjeljak imao seriju razgovora s visokim zvaničnicima evropskih institucija u Briselu, a u proteklim danima i niz sastanaka sa evropskim liderima.

Kako je naveo, u tim kontaktima objašnjavao je sve opasnosti odluke EU da se BiH izostavi s liste država koje dobijaju bezvizni režim.

"Najveći dar koji neko može dati građanima BiH je bezvizni režim. Smatram da je BiH morala biti prva u dobijanju bezviznog režima, a ne posljednja. Najveću krivicu za taj neuspjeh snose političari u BiH", ocijenio je Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik takođe je upozorio da EU mora da prizna da odluka da se BiH isključi iz bezviznog režima nosi opasnost, s obzirom na to da većina Hrvata iz BiH ima hrvatsko državljanstvo, a da mogućnost da dobiju državljanstvo Srbije imaju Srbi iz BiH.

"Ne sme se dopustiti da i bosanski Srbi preko noći dobiju državljanstvo Srbije. Koliko znam, do sada je nešto više od dvije hiljade ljudi iz RS dobilo državljanstvo Srbije. Bilo bi neodgovorno da se svim Srbima iz BiH da dvojno državljanstvo", konstatovao je
Ešdaun.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da EU od Beograda dobije jasne i čvrste garancije da se to neće desiti.

"Ako bi se to desilo, BiH bi se suočila s opasnošću podjele - bosanski Srbi ne bi imali nikakav interes da rade na poboljšanju funkcionalnosti BiH, a Bošnjaci bi ostali izolovani. Time bi se realizovao plan Radovana Karadžića", smatra Ešdaun. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE