• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duži mandat stranim sudijama u BiH

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedloge zakona kojima se, pod određenim uslovima, omogućava produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca.

 Duži mandat stranim sudijama u BiH Izvor: MONDO

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjeljenju za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjeljenja jedan Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona, a riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Usvajanjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bilo bi omogućeno produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u posebnom odjeljenju za ratne zločine, nakon 31. decembra ove godine, a prelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona decidno je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca posebnog odjeljenja za ratne zločine, a ne mogu biti državljani BiH niti bilo koje od susjednih država.

Ministarstvo pravde BiH će ove prijedloge zakona dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Primjena ovih zakona, nakon usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, trebalo bi da počne od 1. januara 2010. godine, jer međunarodnim sudijama i tužiocima mandat ističe 31. decembra ove godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sjednici je usvojen Dokument Okvirnog budžeta institucija BiH od 2010. do 2012. godine /DOB/, što predstavlja prvu fazu u procesu pripreme budžeta za 2010. godinu.

Savjet ministara BiH odobrio je predložene ukupne gornje granice ukupnog budžeta za narednu godinu i okvirne ukupne iznose za naredne dvije godine.

Odobrene su pojedinačne gornje granice za budžetske korisnike, kako je navedeno u ovom dokumentu, što je osnov za dalji rad u okviru priprema za određivanje konačnih gornjih granica budžeta do jeseni ove godine, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće ovaj dokument Predsjedništvu BiH i svim budžetskim korisnicima sa ciljem pripreme konačnih budžetskih zahtjeva u skladu s gornjim granicama rashoda.

Prema Nacrtu dokumenta Okvirnog budžeta institucija BiH ukupni rashodi institucija BiH, isključujući servisiranje spoljnog duga za 2010. godinu planirani su u iznosu od 1.028.987.000 KM. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE