• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tropske vrućine

Tropske vrućine su zahvatile i Republiku Srpsku gdje temperatura dostiže 40 stepeni Celzijusa, a u službama hitne pomoći su gužve.

 Tropske vrućine  Izvor: MONDO

U banjalučkoj Službi hitne medicinske pomoći u protekla 24 časa pregledano je 168 pacijenata, od kojih i 31 dijete.

Stručni saradnik za odnose s javnošću Doma zdravlja Dušica Stanković rekla je da je uglavnom riječ o hroničnim bolesnicima kod kojih dolazi do pogoršanja stanja, te srčanim bolesnicima, a zabilježeni su i slučajevi `ljetnog` proliva i kod djece i kod odraslih, te infekcije specifične za ljeto. 

Ona je dodala da je broj pacijenata povećan u noćnim časovima, kada se javljaju starije osobe, hronični i srčani bolesnici, te pacijenti sa neurološkim problemima, a povećan je i broj pacijenata u ambulantama porodične medicine. 

"Ljudi se uglavnom čuvaju boravka na suncu, na previsokim temperaturama i poštuju savjete ljekara", kaže Stankovićeva.

U banjalučkoj Službi hitne pomoći nije bilo zabilježenih slučajeva trovanja gljivama, niti ujeda zmija, što je inače karakteristično za ovo doba godine.

Spas na rijekama, bazenima...

Mnogi stanovnici Republike Srpske spas od vrućine potražili na rekama, bazenima, u debeloj hladovini.

U subotu tokom dana očekuje se pad temperature na zapadu gdje će biti ispod 30 stepeni, dok će se na istoku zadržati toplo vrijeme sa temperaturama višim od 37 stepeni.

Za nedelju metereolozi najavljuju sunčano, tokom dana razvoj oblačnosti ali i niže temperature koje će se kretati između 22 i 28 stepena.

Sljedeće nedjelje ponovo će biti sunčano i bez bitnijih promena do kraja meseca.

Ljekari savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom, u periodu kada je sunce najjače, hroničnim bolesnicima preporučuju redovno uzimanje terapije, nošenje odgovarajuće odjeće i konzumiranje odgovarajuće ishrane, dosta tečnosti - vode i prirodnih sokova.

Upozoravaju da je potrebno piti mnogo tečnosti, prije svega vode, ne izlaziti u vrijeme najviših temperatura, nositi odjeću od prirodnih materijala, udobnu obuću i obavezno šešir ili kačket.

Apel poslodavcima da zaštite radnike od visokih temperatura

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović uputio je apel poslodavcima, čiji radnici zbog prirode posla rade na otvorenom, da preduzmu mjere zaštite zdravlja radnika mogućom preraspodjelom radnog vremena ili da na drugi način zaštite radnike od visokih temperatura.

Ristović je rekao Srni da učestale vrućine koje su prisutne posljednjih nekoliko dana na području RS utiču na zdravlje ljudi, posebno onih koji su zbog obaveza prema poslu na otvorenom izloženi suncu.

"Visoke temperature utiču na koncentraciju čovjeka, a pri smanjenoj koncentraciji mogu se očekivati neželjene posljedice u vidu povreda, što svakako treba spriječiti", poručio je Ristović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE