• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u paketu za vize - problem "samo" uslovi!

Evropska komisija ima namjeru da predloži premještanje BiH i Albanije na pozitivnu listu za liberalizaciju viznog režima

 BiH u paketu za vize - problem "samo" uslovi! Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da će to da se desi čim one ispune postavljene uslove iz Mape puta, te da je već donijela odluku po kojoj je BiH dio paketa u kojem se nalaze sve zemlje zapadnog Balkana.

"Ako EK u oktobru bude konstatovala da je BiH ispunila sve uslove iz Mape puta, predložiće ukidanje viznog režima, tako da nismo izostavljeni iz preporuke i dobili smo, takoreći, drugu šansu", naglasio je Alkalaj.

Prema njegovim riječima, EU ima razumijevanja za situaciju u BiH i postoji spremnost da se podrži bezvizni režim, ali se i dalje insistira na ispunjavanju tehničkih uslova iz Mape puta, a tu je od velike važnosti i izrada biometrijskih pasoša.

Ministar inostranih poslova BiH istakao je da će i građani zemalja koje su dobile pozitivnu preporuku EK moći ući u zemlje EU samo sa biometrijskim pasošima, što znači da oni predstavljaju najvažniji uslov EK, prenosi dnevni list "Oslobođenje".

"Savjet ministara BiH usvojio je Akcioni plan i obavezao nadležne institucije da ispune preostale tehničke uslove. Da bi se ispunili uslovi vezani za biometrijske pasoše, njihovo izdavanje bi trebalo da počne najkasnije 15. septembra ove godine i tako bi se stvorili uslovi da BiH bude stavljena na bijelu šengensku listu u oktobru, kada bi Savjet EU trebalo da razmatra pitanje viznog režima sa zemljama našeg regiona", rekao je Alkalaj.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE